Ιδιαίτερα προβληματισμένος για το γεγονός ότι οι επενδύσεις στα κράτη – μέλη της Ευρωζώνης εμφανίζουν… πτωτική τάση, εμφανίζεται ο επικεφαλής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι.

Μιλώντας σε εκδήλωση στη Μπολόνια της Ιταλίας, ο κ. Ντράγκι σημείωσε πως «είναι σαφές ότι, σε ορισμένες χώρες, το μεγάλο ύψος των μη εξυπηρετούμενων δανείων συνεχίζει να εμποδίζει μία ισχυρότερη αύξηση των πιστώσεων. Αυτά εξηγούν, γιατί η διευκόλυνση μίας λύσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων πρέπει να αποτελεί μέρος του πακέτου των μέτρων για την αποκατάσταση των παραγωγικών επενδύσεων».

«Οι επενδύσεις στην Ευρωζώνη είναι σήμερα χαμηλές, εξ αιτίας της αδύναμης αύξησης της ζήτησης, του υψηλού ακόμη επιπέδου ιδιωτικού χρέους και της εύθραυστης εμπιστοσύνης του ιδιωτικού τομέα», παρατήρησε ακόμα. Ο κεντρικός τραπεζίτης της Ευρώπης, υποστήριξε ακόμα την ανάγκη να ληφθούν πρόσθετα μέτρα από την ευρωζώνη για τη στήριξη της ζήτησης, την αντιμετώπιση του υψηλού επιπέδου χρέους και την εύθραυστη εμπιστοσύνη. «Οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις είναι κρίσιμης σημασίας για τον σκοπό αυτό», είπε χαρακτηριστικά.

Τέλος, ανέφερε ότι ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη θα επιστρέψει λίγο κάτω από το 2%, μετά τις αποφάσεις που έλαβε το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ στις αρχές του μήνα για τη νομισματική πολιτική, ενώ τόνισε πως η κεντρική τράπεζα θα κάνει πιο χαλαρή την πολιτική της, εάν αυτό χρειασθεί για να διασφαλίσει την επίτευξη του στόχου της για τη σταθερότητα των τιμών.English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese