Γράφει ο Ηλίας Μαλεβίτης
Δικηγόρος, πρώην Βουλευτής
Τα δύσκολα τώρα έρχονται!
Το ασφαλιστικό, όπως και οι άλλοι εφαρμοστικοί νόμοι είναι εκείνοι που θα καθορίσουν τις πολιτικές εξελίξεις και ειδικότερα την τύχη της κυβέρνησης.

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, οι δανειστές δεν δέχονται ότι τα 1,8 δις που λείπουν από τα ασφαλιστικά ταμεία μπορούν να βρεθούν μόνο από τις ασφαλιστικές εισφορές. Γι αυτό, έχουν καταθέσει τρία σενάρια τα οποία πλήττουν βάναυσα τους συνταξιούχους.

Αυτά είναι:
1. Περικοπή 6 % σε όλες τις συντάξεις.

2. Περικοπές 15 % στις συνταξεις πάνω απο 800 ευρώ και 3. Περικοπές 30% στις άνω των 1000 ευρώ συντάξεις!

Όπως όλα δείχνουν, το ασφαλιστικό θα είναι μεγάλο αγκάθι για την κυβέρνηση, η οποία θα πρέπει να πει όλη την αλήθεια στους πολίτες. Αντί να μιλάει για …κόκκινες γραμμές μη περικοπής των συντάξεων, να ομολογήσει ότι το ασφαλιστικό είναι πράγματι μια πολύ σοβαρή υπόθεση, ένα διαχρονικό πρόβλημα που έρχεται από μακριά (από την εποχή του Γιανίτση ) και για να αντιμετωπισθεί χρειάζεται να βάλουν πλάτη και άλλοι. Οι κορώνες και οι κραυγές όλων εκείνων που πρόσφατα, με προθυμία, υπέγραψαν μια επώδυνη συμφωνία, το τρίτο μνημόνιο, ότι δεν θα ανεχθούν μείωση των συντάξεων δεν πείθουν κανένα και κυρίως δεν συγκινούν τα “αφεντικά “, τους δανειστές, οι οποίοι ούτε υπολογίζουν ούτε φοβούνται τις “απειλές” τόσο των  κυβερνητικών, όσο και των βουλευτών της αντιπολίτευσης!

Κακά τα ψέματα, η κυβέρνηση κάνει λάθη και έχει πολλές ευθύνες για λανθασμένες πράξεις και πολιτικές, όμως, για ένα πράγμα ο Τσίπρας έχει δίκιο: ότι οι ευθύνες για την υπογραφή του κακού μνημονίου δεν βαρύνουν μόνο εκείνον! Αυτό δεν μπορεί να το αρνηθεί κανένας καλόπιστος πολίτης.
Ο Πρωθυπουργός οφείλει να αντιληφθεί ότι δεν μπορεί μόνος του να βγάλει τα “κάστανα από τη φωτιά”, όπως ισχυρίζεται. Είναι επιτακτική ανάγκη να αναλάβει πρωτοβουλία για μια ευρύτερη συνεννόηση και συνεργασία με όλες τις πολιτικές δυνάμεις, η οποία όμως πρέπει να είναι ειλικρινής  κι όχι προσχηματική. Από το άλλο μέρος, όσοι με μεγάλη προθυμία υπέγραψαν μια συμφωνία, το τρίτο μνημόνιο, δεν μπορούν σήμερα για λόγους ψηφοθηρικούς να μη ψηφίζουν τους εφαρμοστικούς νόμους!English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese