Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις που επιτρέπονται πριν από τις βουλευτικές εκλογές της 20ής Δεκεμβρίου στην Ισπανία δίνουν ένα προβάδισμα στο Λαϊκό Κόμμα (PP, δεξιά), του απερχόμενου πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι, ο οποίος ωστόσο…

 

δεν θα μπορούσε να κυβερνήσει χωρίς να προχωρήσει σε συμμαχίες.

Το κυβερνών κόμμα προηγείται, όμως οι εκτιμήσεις ποικίλλουν σε μεγάλο βαθμό από το ένα ινστιτούτο στο άλλο, και τα άλλα τρία κόμματα βρίσκονται στήθος με στήθος, καθιστώντας το τελικό αποτέλεσμα πολύ αβέβαιο.

Έτσι, σύμφωνα με τη Metroscopia, η δημοσκόπηση της οποίας δημοσιεύεται στην εφημερίδα El Pais, το PP θα συγκεντρώσει το 25,3% των ψήφων (105 έως 112 έδρες στο Κοινοβούλιο, σε σύνολο 350), όμως σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της NC Report για την εφημερίδα La Razon, θα λάβει 29,9% (125 έως 128 έδρες).

Σε κάθε περίπτωση, το κόμμα του Μαριάνο Ραχόι, 60 ετών, που έχει υποστεί πλήγμα από σκάνδαλα διαφθοράς, είναι μακράν του να εξασφαλίσει την άνετη απόλυτη πλειοψηφία των 186 βουλευτών που διέθετε το 2011, έχοντας πάρει ποσοστό σχεδόν 45% των ψήφων.

Ο ιστορικός αντίπαλός του, το PSOE, του οποίου ηγείται ο Πέδρο Σάντσες, 43 ετών, έρχεται δεύτερο με ένα ποσοστό γύρω στο 21 με 22% των ψήφων. Όμως παραπαίει, υποχρεωμένο να πολεμήσει σε δύο μέτωπα: το νέο αντιφιλελεύθερο κόμμα Podemos (Μπορούμε) στα αριστερά του και τους Ciudadanos (Πολίτες – κεντροδεξιά) στα δεξιά του, μια αποδεκτή επιλογή για ορισμένους υποστηρικτές των Σοσιαλιστών.

Το ιδιωτικό τηλεοπτικό δίκτυο La Sexta προβλέπει μάλιστα μια ισοπαλία με τους Ciudadanos με ποσοστό 18,9% στην πρόθεση ψήφου, με το Podemos να ακολουθεί κατά πόδας με 17,2%, σύμφωνα με το ινστιτούτο Invymark.

Οι Ciudadanos, των οποίων ηγείται ο Καταλανός δικηγόρος Άλμπερτ Ριβέρα, 36 ετών, χάνουν την ορμή τους, περνώντας από τη δεύτερη στην τρίτη θέση σύμφωνα με πολλά ινστιτούτα. Τα ποσοστά του κόμματος κυμαίνονται από 19,6% (62 έως 69 έδρες) έως 18,1% και έρχεται στην τέταρτη θέση, μετά το Podemos, σύμφωνα με την El Pais.

Ο μεγάλος σύμμαχος του ΣΥΡΙΖΑ στην Ευρώπη, του οποίου ηγείται ο Πάμπλο Ιγκλέσιας, καθηγητής Πολιτικών Επιστημών, 37 ετών, που υποχωρούσε τελευταία, ανακάμπτει. Θα έπαιρνε 19,1% σύμφωνα με την El Pais, όμως μόνο 17% σύμφωνα με το ινστιτούτο MyWord. Ωστόσο, λιγότερο από μία εβδομάδα πριν από τις εκλογές, το ποσοστό των αναποφάσιστων παραμένει υψηλό.

«Περίπου 25% των εκλογέων διστάζουν», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο αμέσως πριν από τη δημοσιοποίηση της δημοσκόπησής του ο Χοσέ Πάμπλο Φεράντιθ, διευθυντής του ινστιτούτου Metroscopia, προσθέτοντας πως το φαινόμενο αυτό δεν έχει προηγούμενο. «Δεν γνωρίζουμε πλέον σε ποιο βαθμό αυτό που βλέπουμε στις δημοσκοπήσεις έχει συνοχή», προσθέτει.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕEnglish French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese