Διαβάστε την ανακοίνωση: “Προσκεκλημένος της τοπικής ενορίας, ο Δήμαρχος Χαλκιδέων Χρήστος Παγώνης παρέστη… την Κυριακή 13 Δεκεμβρίου στις εκδηλώσεις που τελέστηκαν στη μνήμη του Οσίου Πορφυρίου, στη γενέτειρά του στον Άγιο Ιωάννη του Δήμου Κύμης – Αλιβερίου.

Στο Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου τελέστηκε το πρωί της Κυριακής όρθρος, όπου χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κηφισιάς κ. Κύριλλο. Στη Θεία Λειτουργία που ακολούθησε προεξήρχε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Καρυστίας και Σκύρου κ. Σεραφείμ και συλλειτούργησαν οι Μητροπολίτες Πειραιώς κ. Σεραφείμ, Χαλκίδας κ. Χρυσόστομος, Ιλίου κ. Αθηναγόρας και Κηφισιάς κ. Κύριλλος.

Στη μικρή λιτανεία στους κεντρικούς δρόμους του χωριού, προπορευόταν η Φιλαρμονική του Δήμου Χαλκιδέων, υπό τη Διεύθυνση του αρχιμουσικού Π. Πρόκου και μάλιστα ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Καρυστίας και Σκύρου ευχαρίστησε τον Δήμαρχο Χ. Παγώνη για την παρουσία της.

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ

ΟΣΙΟΣ ΠΟΡΦΥΡΙΟΣ

Ο Όσιος Πορφύριος γεννήθηκε στις 7 Φεβρουαρίου 1906 στο χωριό Άγιος Ιωάννης Αλιβερίου. Το κοσμικό όνομά του ήταν Ευάγγελος Μπαϊρακτάρης και από πολύ νωρίς έδειξε έφεση προς το μοναχισμό. Έτσι, σε ηλικία 13 χρόνων και έχοντας τελειώσει μόνο την Β’ Δημοτικού, μετέβη στη Σκήτη της Αγίας Τριάδας, τα γνωστά “Καυσοκαλύβια” του Αγίου Όρους, όπου έζησε τα επόμενα 6 περίπου χρόνια, ως υποτακτικός σε δύο γέροντες μοναχούς, λαμβάνοντας το όνομα Νικήτας. Κατόπιν, λόγω σοβαρής ασθένειας, αναγκάστηκε να επιστρέψει στην Εύβοια, όπου και εγκαταστάθηκε στην Ιερά Μονή Αγίου Χαραλάμπους Λευκών, στο Αυλωνάρι.

Σε ηλικία 20 ετών συναντήθηκε με τον Αρχιεπίσκοπο του Σινά Πορφύριο, ο οποίος αναγνωρίζοντας σε αυτόν πνευματικά χαρίσματα, τον χειροτόνησε πρεσβύτερο, δίνοντάς του και το όνομα με το οποίο έμελλε να γίνει γνωστός. Τα επόμενα χρόνια, επειδή το μοναστήρι του Αγίου Χαραλάμπους Λευκών έγινε γυναικείο, ο π. Πορφύριος εγκαταστάθηκε στη Μονή Αγίου Νικολάου στην Άνω Βάθεια στην Εύβοια.

Το 1940, σε ηλικία 34 ετών, μετέβη στην Αθήνα, όπου στις 12 Οκτωβρίου διορίστηκε ως Εφημέριος στην εκκλησία του Αγίου Γερασίμου, στην Πολυκλινική Αθηνών στην Ομόνοια.

Στις 16 Μαρτίου 1970, έχοντας συμπληρώσει 35ετία, έλαβε μικρή σύνταξη από το Ταμείο Ασφαλίσεως Κληρικών Ελλάδος και αποχώρησε από τη θέση του εφημερίου του Αγίου Γερασίμου, όπου όμως συνέχισε να προσφέρει τις υπηρεσίες του ως το 1973. Τη χρονιά εκείνη έφυγε από την Αθήνα για να εγκατασταθεί αρχικά στον Άγιο Νικόλαο, στα Καλλίσια (σημερινή Καλλιθέα) της Πεντέλης και μετά από μερικά χρόνια στο Μήλεσι της Μαλακάσας, όπου και οικοδόμησε το Ιερό Ησυχαστήριο της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος. Απέκτησε σημαντική φήμη και πολλοί πιστοί τον επισκέπτονταν στον τόπο διαμονής του.

Το Νοέμβριο του 1991 μετέβη στο παλαιό κελί του, στα Καυσοκαλύβια του Αγίου Όρους, όπου και κοιμήθηκε στις 2 Δεκεμβρίου του ίδιου έτους,

Κατατάχθηκε στο Αγιολόγιο της Ορθοδόξου Εκκλησίας, από την Ιερά Σύνοδο του Οικουμενικού Πατριαρχείου, στη συνεδρίασή της που διεξήχθη στις 27 Νοεμβρίου 2013.”English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese