«Οι ενισχύσεις που δόθηκαν στους αγρότες επί υπουργίας Χατζηγάκη, δε δικαιολογήθηκαν, δεν πήραμε έγκριση από την Ευρωπαϊκή Ένωση κι εκεί δημιουργείται ένα θέμα», είπε ο πρώην υπουργός αγροτικής ανάπτυξης των κυβερνήσεων…

 

της ΝΔ, Αλέξανδρος Κοντός, μιλώντας στην εκπομπή «καθημερινά».

«Θα μπορούσε να είχε ζητηθεί και η έγκριση της Ευρωπαϊκή Ένωσης, αλλά η κυβέρνηση επέλεξε να ενισχύσει τους παραγωγούς, επειδή οι καιρικές συνθήκες ήταν πολύ δυσμενείς, με αποτέλεσμα να έχουμε μεγάλες ζημιές στην αγροτική παραγωγή σε όλη τη χώρα και ο ΕΛΓΑ δεν είχε δυνατότητα να κάνει εκτιμήσεις», είπε ο κ.Κοντός.

Σε ό,τι αφορά στην προσωπική του εμπλοκή στο θέμα διευκρίνισε ότι επί των ημερών του στο Υπουργείο δε δόθηκαν ενισχύσεις, αλλά με εντολή της κυβερνητικής επιτροπής δύο άτοκα δάνεια στους παραγωγούς, για να τους διευκολύνουν όταν οι τιμές στην διεθνή αγορά είχαν πέσει πάρα πολύ τη μία φορά και είχαν ανέβει πολύ την άλλη.

Ο πρώην υπουργός επέρριψε ευθύνες στις κυβερνήσεις, που ακολούθησαν, διότι δεν ενημέρωσαν σωστά και έγκαιρα την ΕΕ για το θέμα καθώς, όπως είπε, «ήθελαν να ρίξουν ευθύνες στην κυβέρνηση της ΝΔ, που ήταν μια πολύ φιλοαγροτική κυβέρνηση» . Επισήμανε δε ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ανασύρει το θέμα των καταλογισμών, “επειδή δεν μπορεί να διαχειριστεί την αγροτική πολιτική”.

Ο κ.Κοντός εξέφρασε την άποψη ότι οι καταλογισμοί, μπορούν να αποφευχθούν “αν πάμε στην ΕΕ με επιχειρήματα και μπει το θέμα σε υψηλότερα επίπεδα”, ενώ σημείωσε ότι οι “καταλογισμοί δεν είναι τίποτε καινούργιο, υπήρχαν πάντοτε, εμείς είχαμε βρει περισσότερους”.

«Κάθε 8-10 χρόνια επαναλαμβάνονται δύσκολα καιρικά φαινόμενα και προκαλούνται μεγάλες καταστροφές, η κυβέρνηση πρέπει να ενισχύει αυτούς τους ανθρώπους, διότι όταν ο αγρότης δεν μπορεί να πουλήσει, δεν μπορεί να ζήσει», είπε.English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese