«Καυστικός» ο λόγος του προέδρου της ΚΕΔΕ Γιώργου Πατούλη – Οι εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης θα ζητήσουν να ενημερωθούν από τον κ. Μουζάλα ως προς τον σχεδιασμό της κυβέρνησης στη διαχείριση του προσφυγικού…

 

και μεταναστευτικού ζητήματοςΣτο υπουργείο Εσωτερικών με τον αναπληρωτή υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννη Μουζάλα, συναντάται στις 13:00 αντιπροσωπεία της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ), αποτελούμενη από δημάρχους που οι δήμοι τους εμπλέκονται στο μείζον θέμα των προσφύγων και των μεταναστών που έρχονται ή παραμένουν στη χώρα μας. 
Επικεφαλής της αντιπροσωπείας είναι ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Γιώργος Πατούλης, ενώ στη συνάντηση θα συμμετέχουν, μεταξύ άλλων, οι δήμαρχοι Αθηναίων, Γιώργος Καμίνης, Ελληνικού-Αργυρούπολης, Γιάννης Κωνσταντάτος, Αλίμου, Ανδρέας Κονδύλης, Γλυφάδας, Γιώργος Παπανικολάου και Παλαιού Φαλήρου, Διονύσης Χατζηδάκης.   Οι εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης θα ζητήσουν να ενημερωθούν από τον κ. Μουζάλα ως προς τον σχεδιασμό της κυβέρνησης στη διαχείριση του προσφυγικού και μεταναστευτικού ζητήματος, που έχει ενταθεί ιδίως έπειτα κι από το κλείσιμο των συνόρων με τα Σκόπια. 

Η στάση που θα κρατήσουν οι δήμαρχοι στο φλέγον ζήτημα θα εξαρτηθεί από τις απαντήσεις που θα δώσει ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής στα σημαντικά ερωτήματα που θα θέσουν οι εκπρόσωποι της αυτοδιοίκησης. Ενδεικτική, πάντως, της αγανάκτησης που επικρατεί στους δήμους είναι η πρόσφατη δήλωση του κ. Πατούλη, ο οποίος τόνισε πως «η αυτοδιοίκηση δε μπορεί πλέον να ανεχτεί την αδράνεια και την έλλειψη σχεδίου. Δεν θα επιτρέψουμε να μετατραπεί η χώρα και οι δήμοι μας σε αποθήκη απελπισμένων ψυχών, δεν θα ανεχτούμε να τεθεί σε κίνδυνο η ασφάλεια και η κοινωνική ειρήνη στις τοπικές μας κοινωνίες».

«Η Ελλάδα δεν θα μετατραπεί σε αποθήκη ψυχών, έχουμε κάνει όλες τις απαραίτητες κινήσεις σε διεθνές επίπεδο ώστε να υλοποιηθούν οι συμφωνίες επανεισδοχής», διαμηνύει, στο μεταξύ, ο κ. Μουζάλας. 

Την ίδια ώρα, αξίζει να σημειωθεί πως σήμερα εγκαινιάζεται και το πρόγραμμα επιδότησης ενοικίου για 20.000 πρόσφυγες από την αντιπρόεδρο της Κομισιόν, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα. Η κυρία Γκεοργκίεβα βρίσκεται στη χώρα μας και νωρίτερα τη Δευτέρα επισκέφτηκε τις εγκαταστάσεις στον Ελαιώνα μαζί με τον δήμαρχο Αθηναίων, Γιώργο Καμίνη.

Η κοινή δήλωση θα υπογραφεί στα γραφεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, σε συνέχεια των αποφάσεων που πάρθηκαν στη μίνι Σύνοδο των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων στις 25 Οκτωβρίου 2015.English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese