Την ανάγκη αποτελεσματικής φύλαξης των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προκειμένου να διατηρηθεί η Ζώνη Σένγκεν, επανέλαβε η καγκελάριος της Γερμανίας.

Η Ανγκελα Μέρκελ τόνισε την ανάγκη να συμμετάσχουν…

 

όλα τα κράτη – μέλη, στην προσπάθεια αντιμετώπισης της προσφυγικής κρίσης.

"Χαίρομαι για το γεγονός ότι η φύλαξη των εξωτερικών συνόρων βρίσκει όλο και μεγαλύτερη αποδοχή και στήριξη και για το ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα καταθέσει αυτή την εβδομάδα τις προτάσεις της".

Αυτό δήλωσε η ίδια σε συνεντεύξεις που παραχώρησε στα δύο κανάλια της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD και ZDF, με αφορμή την έναρξη του Συνεδρίου του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) στην Καρλσρούη.

"Η Σένγκεν μπορεί να αντέξει μακροπρόθεσμα, μόνο αν φυλάσσονται αποτελεσματικά τα εξωτερικά σύνορα", τόνισε, για να προσθέσει ότι σημαντικό είναι επίσης το θέμα της δίκαιης κατανομής των προσφύγων στην Ευρώπη.

"Και είναι θέμα δικαιοσύνης, ο καθένας να συμβάλλει με αυτό που του αναλογεί σε μια κοινή ευρωπαϊκή πρόκληση, ανάλογα με την οικονομική του δύναμη και την κατάστασή του. Να μην λέει όμως κανείς πως αυτό είναι ένα ευρωπαϊκό προβλημα που δεν με ενδιαφέρεί, επεσήμανε η κυρία Μέρκελ.

Η καγκελάριος συνέχισε λέγοντας ότι καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια προκειμένου να επιτύχει καλύτερη φυλαξη των συνόρων, καθώς "η Σένγκεν και η ελευθερία κίνησης μας έφεραν και μεγάλες οικονομικές επιτυχίες".

Η ίδια τάχθηκε δε υπέρ της ταχείας εφαρμογής των προτάσεων που θα υποβάλει την ερχόμενη εβδομάδα η Επιτροπή και πρόσθεσε ότι στόχος της πολιτικής της ΕΕ είναι να βελτιωθούν οι συνθήκες για τους πρόσφυγες στις χώρες κοντά στην Συρία και να αντιμετωπιστούν οι διακινητές.

Αναφερόμενη στην δυσκολία της προσφυγικής κρίσης, επικαλέστηκε δήλωση του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ότι "βιώνουμε τώρα το ραντεβού με την παγκοσμιοποίηση", καθώς κατά το παρελθόν "βιώναμε την παγκοσμιοποίηση μόνο θετικά, ενώ τώρα βιώνουμε και συνέπειές της οι οποίες μας πιέζουν και ξαφνικά καλούμαστε να δράσουμε, να αναμειχθούμε, τόσο μέσω αποστολών των ενόπλων δυνάμεων στο εξωτερικό όσο και με πολιτικές διαπραγματεύσεις, με περισσότερα χρήματα για αναπτυξιακή πολιτική".

Κληθείσα να σχολιάσει τις πληροφορίες που θέλουν τις ΗΠΑ να ζητούν ισχυρότερη στρατιωτική συμμετοχή της Γερμανίας στον αγώνα κατά του Ισλαμικού Κράτους, η Γερμανίδα πολιτικός δήλωσε:

"Έχω την εντύπωση ότι οι ΗΠΑ, η Βρετανία, η Γαλλία και άλλοι καλωσόρισαν την απόφασή μας να βοηθήσουμε ενεργά στον αγώνα κατά του ΙΚ. Αυτή την συμμετοχή θα την συνεχίσουμε, όπως την αποφάσισε η Βουλή και πιστεύω ότι η Γερμανία κάνει αυτό που της αναλογεί και δεν χρειάζεται να μιλήσουμε για νέα θέματα αυτές τις μέρες".

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕEnglish French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese