Ένα βίντεο που παρουσιάζει στιγμιότυπα από τη διαδικασία φόρτωσης και άφεσης κατά στόχου στη Συρία, ενός βλήματος πλεύσης (cruise) Raduga Kh-101 από στρατηγικό…
βομβαρδιστικό Tupolev Tu-160 Blackjack αποδέσμευσε το υπουργείο Άμυνας της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

Το βίντεο έχει μεγάλο ενδιαφέρον όχι μόνο γιατί παρουσιάζει λεπτομέρειες από το κόκπιτ και τους χώρους αποθήκευσης όπλων του βομβαρδιστικού και τη διαδικασία φόρτωσης, αλλά και γιατί καταγράφει την πρώτη χρήση του συνδυασμού σε επιχειρησιακές συνθήκες.

Υπενθυμίζεται, ότι το σχεδίασης Tupolev Tu-160 έχει ενταχθεί σε υπηρεσία το 1987. Με μέγιστη ταχύτητα πτήσης 2.220 χιλιόμετρα ανά ώρα, μέγιστο υψόμετρο πτήσης 15.000 μέτρα, εμβέλεια 12.300 χιλιόμετρα και δυνατότητα μεταφοράς συμβατικών και πυρηνικών όπλων, το Tu-160 (ή «Λευκός Κύκνος» όπως το ονομάζουν τα πληρώματα του) συνεχίζει να αποτελεί σήμερα το υψηλότερων επιδόσεων στρατηγικό βομβαρδιστικό της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

Μάλιστα, ήδη υποβάλλεται σε πρόγραμμα μείζονος εκσυγχρονισμού ώστε να ενσωματωθούν ηλεκτρονικά συστήματα νέας τεχνολογίας αλλά και νέα όπλα. Σε ό,τι αφορά το χαμηλής παρατηρησιμότητας βλήμα πλεύσης Kh-101 η ανάπτυξη του ολοκληρώθηκε πρόσφατα.

Η μέγιστη εμβέλεια του ανέρχεται σε 5.500 χιλιόμετρα, η μέγιστη ταχύτητα πτήσης σε 972 χιλιόμετρα ανά ώρα και η ακρίβεια του σε πέντε ως έξι μέτρα. Με συμβατική πυροκεφαλή το Kh-101 θα αντικαταστήσει το Kh-555 (κατά ΝΑΤΟ AS-15 Kent C), ενώ η έκδοση με πυρηνική πυροκεφαλή έχει τυποποιηθεί ως Kh-102.

ΠηγήEnglish French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese