Την δημιουργία αστυνομικής δύναμης για την φύλαξη των συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης «το συντομότερο δυνατό», ζητεί ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Γερμανών Χριστιανοδημοκρατών (CDU) Φόλκερ Κάουντερ, επισημαίνοντας…

 

ότι η φύλαξη των συνόρων από τα κράτη-μέλη δεν λειτουργεί και φέρνοντας ως παράδειγμα την Ελλάδα.

«Η Ευρώπη πρέπει να είναι έτοιμη, με αφορμή την προσφυγική ροή, να πάρει μια εντελώς νέα πορεία. Τα κράτη θα πρέπει σε αυτή την κατεύθυνση να παραχωρήσουν πλήρως ή τουλάχιστον εν μέρει τα κυριαρχικά τους δικαιώματα», δηλώνει ο κ. Κάουντερ σε συνέντευξή του στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (dpa) και προσθέτει:

«Η φύλαξη των εξωτερικών συνόρων υπό την ευθύνη των κρατών-μελών δεν λειτουργεί. Η Ελλάδα π.χ. δεν είναι δε θέση ούτε από άποψη logistics ούτε οικονομική να διαφυλάξει τα σύνορά της. Αυτή η κατάσταση πρέπει να αλλάξει ριζικά».

Η FRONTEX, σύμφωνα με τον χριστιανοδημοκράτη πολιτικό, πρέπει να εξελιχθεί σε μία αυτόνομη υπηρεσία με δικές της αρμοδιότητες. «Κάποιοι πίστευαν ότι κάποτε θα είχαμε έναν ευρωπαϊκό στρατό. Προτεραιότητα όμως πρέπει να έχει μία αυτόνομη αστυνομική δύναμη φύλαξης των συνόρων – και αυτό το συντομότερο δυνατό», συνεχίζει ο κ. Κάουντερ και εξηγεί ότι αυτή η δύναμη πρέπει να διαθέτει ισχυρό εξοπλισμό – όπως οι εθνικές αστυνομίες – και δικό της προσωπικό «και μάλιστα σε επάρκεια». «Ίσως πρέπει να υπάρξει ακόμη και ένας Ευρωπαίος Επίτροπος για τα εξωτερικά σύνορα», καταλήγει ο κ. Κάουντερ.

Οι Γερμανοί Χριστιανοδημοκράτες (CDU) εξακολουθούν να απορρίπτουν την επιβολή ανώτατου ορίου στον αριθμό των προσφύγων που υποδέχεται η Γερμανία, τάσσονται ωστόσο υπέρ της εφαρμογής περιοριστικών μέτρων σε ό,τι αφορά τους πρόσφυγες, όπως είναι η απαγόρευση της μπούρκας σε δημόσιους χώρους, ενώ ζητούν την ποινικοποίηση της έκφρασης υποστήριξης τρομοκρατικών οργανώσεων στο Διαδίκτυο.

Σε σχέδιο ψηφίσματος που θα τεθεί προς έγκριση στο Συνέδριο του κόμματος που αρχίζει την Δευτέρα στην Καρλσρούη και παρουσιάστηκε από τον υπουργό Εσωτερικών Τόμας Ντε Μεζιέρ, δεν υιοθετήθηκε η πρόταση πολλών ηγετικών στελεχών για τη μείωση του αριθμού των προσφύγων πριν από τον Μάρτιο, οπότε θα διεξαχθούν εκλογές σε τρία κρατίδια, επισημαίνεται ωστόσο ότι η μπούρκα, που καλύπτει ολόκληρο το σώμα των γυναικών, έρχεται σε αντίθεση με τις γερμανικές αξίες.

«Όποια φορά μπούρκα δείχνει ότι δεν είναι έτοιμη να ενσωματωθεί στην ελεύθερη και ανοιχτή κοινωνία μας. Επομένως απορρίπτουμε τη χρήση της σε δημόσιους χώρους», αναφέρεται στο 18σέλιδο σχέδιο ψηφίσματος.

Στο ίδιο ψήφισμα αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι πρέπει να ποινικοποιηθεί η έκφραση υποστήριξης τρομοκρατικών οργανώσεων στο Διαδίκτυο, αλλά και ότι είναι απαραίτητος ο περιορισμός του δικαιώματος των προσφύγων να φέρουν στην Γερμανία τις οικογένειές τους, ενώ γίνεται σαφής προειδοποίηση για το μέλλον της Ζώνης Σένγκεν, «αν η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν είναι ικανή να ανακτήσει τον έλεγχο των εξωτερικών συνόρων της».

«Θέλουμε να διατηρήσουμε την Σένγκεν. Το τέλος της θα είχε σοβαρές συνέπειες. Θα προκαλούσε παράπλευρες ζημιές οικονομικά, πολιτικά και σε άλλους τομείς», δήλωσε ο κ. Ντε Μεζιέρ, παραδέχθηκε ωστόσο ότι η Συνθήκη βρίσκεται σε κίνδυνο.English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese