Οι αποδεκατισμένες αστυνομικές υπηρεσίες είναι το πρώτο ζήτημα πάνω από το οποίο οφείλει να… σκύψει η ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. Οι αστυνομικοί, ιδίως στα τμήματα της υπαίθρου καλούνται να διαχειριστούν … τη μοναξιά τους και μαζί πληθώρα υποθέσεων που καταγράφονται σε καθημερινή βάση. Πως όμως θα ενταθεί το αίσθημα της ασφάλειας στον πολίτη όταν ένας αστυνομικός αναλογεί σε εκατοντάδες πολίτες που ζητούν αστυνόμευση και προστασία;

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της Ιεράπετρας, όπου η αστυνόμευση είναι επιβεβλημένη λόγω αφενός των ξενοδοχειακών μονάδων που ιδίως το καλοκαίρι φιλοξενούν πλήθος τουριστών κι αφετέρου των θερμοκηπιακών μονάδων όπου απασχολούνται περίπου 10.000 μετανάστες. “Στην Ιεράπετρα, ένας αστυνομικός αντιστοιχεί σε 700 πολίτες!” αναφέρει ο πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Λασιθίου, Γιώργος Καρτσάκης.

Το Δ.Σ. της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Λασιθίου συνεδρίασε χθες προκειμένου να καταλήξει στις θέσεις της τοπικής ΕΛ.ΑΣ. επί του σχεδίου αναδιάρθρωσης που παρουσιάστηκε την περασμένη Πέμπτη στο Ηράκλειο. Οι αστυνομικοί στο Λασίθι διαφωνούν με την κατάργηση του Α.Τ. Νεάπολης, και τη συγχώνευσή του με το Α.Τ. Αγίου Νικολάου, καθώς οι αστυνομικοί καλούνται να αναλάβουν το διπλάσιο τομέα ευθύνης χωρίς ουσιαστική ενίσχυση, και με δεδομένο ότι εκτός από τα δικαστήρια στη Νεάπολη και τις ξενοδοχειακές μονάδες, θα τεθεί σε λειτουργία νέο κατάστημα κράτησης 400 ατόμων, με δεδομένο αποτέλεσμα την επιδείνωση της κατάστασης. “Δε δεχόμαστε την κατάργηση του Α.Τ. Νεάπολης, αλλά αντιθέτως ζητάμε την ενίσχυσή του με αστυνομικούς” – αναφέρει ο πρόεδρος της Ένωσης και υπογραμμίζει το πρόβλημα της έλλειψης αστυνομικών στην Κρήτη. “Ζητάμε στις επόμενες μεταθέσεις να ανοίξουν θέσεις στην Κρήτη. Η αστυνομία στην Κρήτη πρέπει να ενισχυθεί” – αναφέρει ο Γ.Καρτσάκης.

Σε ό,τι αφορά την υπαγωγή του τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών στην Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Αγίου Νικολάου – κάτι που προβλέπεται σε όλους τους νομούς της Κρήτης – ο κ.Καρτσάκης τονίζει την αποτελεσματικότητα του τμήματος ως σήμερα και τις πολυάριθμες επιτυχίες της εκφράζοντας την πεποίθηση ότι “μια τόσο καλή υπηρεσία με πολλές επιτυχίες, είναι καλό να λειτουργεί αυτόνομα”.

Παράλληλα οι αστυνομικές υπηρεσίες της Ιεράπετρας, το τμήμα Ασφάλειας και το τμήμα Τροχαίας προβλέπεται, σύμφωνα με το σχέδιο, να καταργηθούν, συγχωνευόμενα με το Α.Τ. της περιοχής. “Θεωρούμε ότι αυτό θα βλάψει την αστυνόμευση, καθώς η Ιεράπετρα είναι η 4η μεγαλύτερη πόλη της Κρήτης, με ξενοδοχεία και μεγάλο αριθμό τουριστών, θερμοκηπιακές καλλιέργειες και περίπου 10.000 αλλοδαπούς” – αναφέρει ο πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Λασιθίου.

Το παρήγορο της υπόθεσης πάντως, είναι ότι οι φήμες για κατάργηση του Αστυνομικού Σταθμού Κουτσουρά δεν επαληθεύτηκαν και το αίτημα να διατηρηθεί ο Α.Σ. Κουτσουρά εισακούστηκε.English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese