Να γίνουν συνδαιτυμόνες σε ένα ανοιχτό, δημόσιο δείπνο, στη διάρκεια του οποίου θα έχουν την ευκαιρία να ψηφίσουν την ιδέα που θα επικρατήσει ανάμεσα σε πέντε δημιουργικά πρότζεκτ θα έχουν όσοι συμμετάσχουν στο 5ο FEAST…

 

(Funding Entrepreneurship & the Arts with Sustainable Tactics).

Πρόκειται για μια διαδικασία εναλλακτικής μικροχρηματοδότησης, που φέτος θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 15 Δεκεμβρίου στις 21.00 σε χώρο στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.

Το κοινό, κάνοντας δωρεά 10 ευρώ, δικαιούται τη συμμετοχή του στο δείπνο και μία ψήφο. Οι δημιουργοί έχουν δέκα λεπτά για να παρουσιάσουν την ιδέα τους. Στο τέλος της βραδιάς (μετά τις παρουσιάσεις και κατά τη διάρκεια του δείπνου) το κοινό ψηφίζει την ιδέα που προτιμά και ο νικητής παίρνει τα χρήματα που έχουν συγκεντρωθεί στο συγκεκριμένο δείπνο από τις δωρεές των 10 ευρώ. Η ζητούμενη χρηματοδότηση είναι συνήθως χαμηλή αλλά χρήσιμη ώστε να πραγματοποιηθεί το επόμενο βήμα του project ή της επιχείρησης.

Είναι το πέμπτο FEAST στη Θεσσαλονίκη και δύο στην Αθήνα. Συνολικά στα επτά FEAST υποβλήθηκαν 49 projects, παρουσιάστηκαν 31 προτάσεις, και συγκεντρώθηκαν περίπου 7.000 ευρώ. Το κοινό που παρακολούθησε τις δράσεις και χρηματοδότησε τις νικήτριες προτάσεις ξεπέρασε τα 900 άτομα. H συμμετοχή στην εκδήλωση του FEAST είναι ανοιχτή, σε όποιον επιθυμεί να την παρακολουθήσει, αλλά καλό είναι να δηλώνεται η συμμετοχή μέσω του αντίστοιχου Facebook event. Φέτος, τη χρηματοδότηση που θα τις βοηθήσει να κάνουν ένα βήμα μπροστά, διεκδικούν οι εξής ιδέες:

Soferina

Η Soferina είναι το πρώτο ελληνικό περιοδικό για τη γυναίκα οδηγό. Γεννήθηκε στο διαδίκτυο αλλά κυκλοφορεί πλέον και σαν free press περιοδικό κάθε τρεις μήνες. Με την παρουσία της στο FEAST η Soferina επιδιώκει να στηρίξει οικονομικά δράσεις του περιοδικού που θα την φέρει πιο κοντά στο κοινό της και θα εξελίξουν ακόμη περισσότερο το περιεχόμενο της.

Robotics for all

Πρόκειται για διαδραστικό ντοκιμαντέρ που εξιστορεί την ιστορία δύο παιδιών Ρομά από τον Δενδροπόταμο Θεσσαλονίκης που το 2014 κατάφεραν να ταξιδέψουν στο St.Louis (ΗΠΑ) για να διαγωνιστούν στο παγκόσμιο πρωτάθλημα ρομποτικής της LEGO. Το ντοκιμαντέρ ακολουθεί την ανοδική τους εξέλιξη. Παράλληλα με τη δημιουργία του ντοκιμαντέρ θα υλοποιηθεί μέσα στη κοινότητα Ρομά του Δενδροποτάμου και μια σειρά εργαστηρίων ντοκιμαντέρ και αφήγησης ιστοριών. Η συμμετοχή στο FEAST στοχεύει να καλύψει τα έξοδα υποδομής και εξοπλισμού που απαιτούνται για την υλοποίηση των εργαστηρίων.

Handpeak

Το Handpeak έχει ώς στόχο την παρουσίαση, ανάδειξη και προβολή τοπικών και ανεξάρτητων, σύγχρονων δημιουργών ή δημιουργικών ομάδων που δραστηριοποιούνται επαγγελματικά ή ερασιτεχνικά στη Θεσσαλονίκη. Μέσω οργανωμένων ξεναγήσεων αλλά και της διαδικτυακής τους πλατφόρμας, προσφέρουν στο ευρύ κοινό την ευκαιρία να γνωρίσει τη δημιουργική κοινότητα της Θεσσαλονίκης. Η χρηματοδότηση του FEAST θα διοχετευθεί στην αναβάθμιση της διαδικτυακής του παρουσίας και στην ανάπτυξη προωθητικού υλικού.

Growδιά Project

Μέσω του Growδιά Project, μπορεί ο καθένας να «υιοθετήσει» ένα δέντρο ροδιάς από αγρόκτημα στις Σέρρες. H ομάδα των αγροτών αναλαμβάνει εξ ολοκλήρου όλες τις καλλιεργητικές διαδικασίες για κάθε ανάδοχο και στη συνέχεια, κατά την περίοδο της συγκομιδής, ο κάθε ανάδοχος έχει τη δυνατότητα να επισκεφθεί την καλλιέργεια και να συλλέξει, μόνος ή με την παρέα του, καρπούς του δέντρου. Εναλλακτικά, οι καλλιεργητές συλλέγουν τους καρπούς -ή τον χυμό τους- για λογαριασμό του αναδόχου και τους στέλνουν στο σπίτι του. Στο FEAST αναζητούν την οικονομική υποστήριξη για την ανάπτυξη διαδραστικής ηλεκτρονικής πλατφόρμας καιτη βελτίωση των υποδομών του αγροκτήματος ώστε να γίνει επισκέψιμο.

Πηγή: ΑΠΕ/ΜΠΕEnglish French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese