Τη διαδικασία αποπομπής της προέδρου Ντίλμα Ρούσεφ ανέστειλε το ανώτατο δικαστήριο της Βραζιλίας.

Η απόφαση του ανώτατου δικαστηρίου αργά την Τρίτη ανέστειλε τη δημιουργία της επιτροπής αποπομπής ώσπου να αποφασίσει…

 

το δικαστήριο (στις 16 Δεκεμβρίου) αν η κρυφή ψηφοφορία ήταν νόμιμη ή όχι.

Η Ρούσεφ προσπαθεί να υπερβεί τη διάσπαση στην κυβερνητική της συμμαχία και να αντιμετωπίσει την προσπάθεια να αποπεμφθεί.

Έχει επίσης να αντιμετωπίσει την την έντονη ύφεση στη χώρα και μια όλο και διευρυνόμενη έρευνα διαφθοράς στην κρατική εταιρεία πετρελαίου Petrobras στην οποία έχουν εμπλακεί πολλοί σύμμαχοί της.

Ενώ η ίδια δεν βρίσκεται υπό έρευνα στο σκάνδαλο με τις μίζες της εταιρείες, ο πρώην στενός συνεργάτης της στη Γερουσία, Ντελσίδιο Αμαράλ, που βρίσκεται υπό κράτηση μέχρι να δικαστεί για παρεμπόδιση της έρευνας στην εταιρεία, έχει συμφωνήσει να συνεργαστεί με τους εισαγγελείς, πράγμα το οποίο μπορεί να οδηγήσει σε νέες αποκαλύψιες σχετικά με το Εργατικό Κόμα (PT) της Ρούσεφ.

Τη διαδικασία αποπομπής ξεκίνησε την περασμένη εβδομάδα ο πρόεδρος της Κάτω Βουλής Εντουάρντο Κούνια, πολιτικός εχθρός της Ρούσεφ, ο οποίος βασίστηκε σε κατηγορίες της αντιπολίτευσης ότι η πρόεδρος παραβίασε νόμους που αφορούν τον προϋπολογισμό του κράτους με λογιστικά κόλπα για να επιτρέψει ψηλότερες δαπάνες για την καμπάνια για την επανεκλογή της πέρσι.

Ο ίδιος επίσης αντιμετωπίζει κατηγορίες διαφθοράς.

Η Ρούσεφ είναι πρόεδρος από το 2011 και έχει αρνηθεί κάθε κατηγορία, υποστηρίζοντας ότι θέλουν να την αποπέμψουν γιατί ξοδεύει πολλά χρήματα σε κοινωνικά προγράμματα.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕEnglish French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese