Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανακήρυξε την Τετάρτη «παγκόσμιο τρομοκράτη» τον Εμρά Ερντογάν, Γερμανό υπήκοο, αναφέροντας πως είχε ενταχθεί και πολέμησε στις τάξεις των οργανώσεων Αλ Κάιντα και Αλ Σεμπάμπ.

Ο Ερντογάν…

 

εκτίει ποινή φυλάκισης επτά ετών στην Γερμανία για ένταξη του σε εξτρεμιστικές οργανώσεις στο Πακιστάν και τη Σομαλία και διότι είχε διατυπώσει τηλεφωνικά την – ψευδή – απειλή διάπραξης επιθέσεων στο Πακιστάν και την Γερμανία τον Νοέμβριο του 2010, διευκρινίζεται στην ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ.

Δεν έχει καμιά συγγενική σχέση με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ανέφερε ένας Αμερικανός αξιωματούχος, που ζήτησε να μην κατονομαστεί.

«Ο Ερντογάν – Γερμανός υπήκοος, γεννημένος στην Τουρκία – στρατολογούσε ξένους τρομοκράτες, πήρε μέρος σε μάχες και συγκέντρωνε πόρους και για τις δύο οργανώσεις», υπογράμμισε το αμερικανικό ΥΠΕΞ, αναφερόμενο στις ισλαμιστικές οργανώσεις Αλ Κάιντα και Αλ Σεμπάμπ.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο Ερντογάν εκπαιδεύτηκε στις τάξεις της Αλ Σεμπάμπ και συμμετείχε σε επιθέσεις στην Κένυα και στην Ουγκάντα πριν συλληφθεί στο Νταρ ες Σαλάμ της Τανζανίας και εκδοθεί στη Γερμανία.

Η προσθήκη του ονόματος του Ερντογάν στον κατάλογο των «παγκόσμιων τρομοκρατών» σημαίνει ότι αυτόματα απαγορεύεται στους Αμερικανούς να πραγματοποιούν οποιαδήποτε συναλλαγή με αυτόν και δεσμεύει τυχόν περιουσιακά του στοιχεία που βρίσκονται σε περιοχές δικαιοδοσίας των ΗΠΑ.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕEnglish French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese