Με την τελετή βράβευσης των διακριθέντων σχολείων ολοκληρώθηκε ο πανελλήνιος διαγωνισμός «Λέμε όχι στο σχολικό εκφοβισμό», που πραγματοποιήθηκε, για τρίτη συνεχή χρονιά, στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού προγράμματος «Σέβομαι…

 

τη διαφορετικότητα».

Το πρόγραμμα υλοποιείται από το Διεθνές Κέντρο Ολυμπιακής Εκεχειρίας και το British Council, σε συνεργασία με τη Samsung Electronics Hellas και τελεί υπό την αιγίδα του υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων.

Η Samsung επιβράβευσε εφέτος με έναν πλήρη εξοπλισμό «Ψηφιακής Τάξης», τρία σχολεία που προκρίθηκαν από την κριτική επιτροπή για τα καλύτερα βίντεο με θέμα τη διαφορετικότητα: Το 4ο Γυμνάσιο Αλίμου, το 5ο Δημοτικό Σχολείο Ηρακλείου Αττικής και το 3ο Ολοήμερο Δημοτικό Σχολείο Αισωνίας Σέσκλου στο Βόλο. Ο εξοπλισμός αποτελείται από μία διαδραστική οθόνη και tablets και θα δώσει την ευκαιρία στους μαθητές να αναπτύξουν τις ψηφιακές τους δεξιότητες και να εξοικειωθούν με τον κόσμο της τεχνολογίας.

«Παρών» στην εκδήλωση ήταν ο υφυπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, Θεοδόσης Πελεγρίνης, ο οποίος δήλωσε: «Σε αυτή την κοινωνία που εμείς διαμορφώσαμε, πρέπει να αλλάξουν πολλά. Είναι ιδιαίτερης σημασίας να καθιερώσουμε μέσα από εκπαιδευτικές δράσεις το σεβασμό στη διαφορετικότητα. Ο διάλογος στις μέρες μας χρησιμοποιείται ως μέσο επιβολής των επιχειρημάτων από τον ισχυρότερο στον ασθενέστερο κι όχι ως μέσο ανταλλαγής επιχειρημάτων, με σκοπό να εντοπίσουμε τα εγκυρότερα ζητούμενα».

Την εκδήλωση τίμησαν, επίσης, με την παρουσία τους: Ο πρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, Σπύρος Καπράλος, ο πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας, Ισίδωρος Κούβελος, η αντιπρόεδρος του Διεθνούς Ιδρύματος Ολυμπιακής Εκεχειρίας, Φάνη Πάλλη–Πετραλιά και πολλοί Έλληνες oλυμπιονίκες, όπως ο Ιωάννης Μελισσανίδης, η Βιργινία Κραβαριώτη, η Βούλα Ζυγούρη, η Μαρία Καραγιαννοπούλου, ο Δημήτρης Καφφάτος και τα κορίτσια του πόλο, Βούλα Κοζομπόλη, Εύη Μωραϊτίδου και Γεωργία Ελληνάκη.

Στο διαγωνισμό συμμετείχαν μαθητές της Ε’ και της ΣΤ’ Δημοτικού και όλων των τάξεων του Γυμνασίου από ολόκληρη την Ελλάδα. Στο διαγωνισμό έλαβαν μέρος συνολικά 1.689 μαθητές από 203 σχολεία σε 112 πόλεις, έχοντας την υποστήριξη και τη συμβολή 223 εκπαιδευτικών. Οι εργασίες των μαθητών στάλθηκαν σε μορφή βίντεο ή παρουσίασης και έφτασαν συνολικά τις 380. Μέσα από αυτήν την πρωτοβουλία, οι μαθητές είχαν την ευκαιρία αρχικά να ενημερωθούν και, στη συνέχεια, να εκφράσουν με το δικό τους τρόπο τη στάση τους απέναντι στο σχολικό εκφοβισμό.

Σημειώνεται πως τα μέλη της κριτικής επιτροπής του διαγωνισμού ήταν, η Αναστασία Ανδρίτσου, ο Κωνσταντίνος Γεωργιάδης, η Ντόρα Πάλλη, η Κατερίνα Χαριοπολίτου, η Σοφία Παπαδημητρίου, η Βέρα Κόκκαλη και η Δικαία Χατζηευσταθίου.English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese