Περισσότεροι από 10 εκατομμύρια Αιθίοπες θα χρειαστούν επισιτιστική βοήθεια το 2016, συγκριτικά με 8,2 εκατ. φέτος, λόγω της χειρότερης ξηρασίας εδώ και δεκαετίες, σύμφωνα με την οργάνωση «Σώστε τα Παιδιά» (“Save the Children”)….

 

Αν και η Αιθιοπία έχει έναν από τους υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης στην Αφρική, η οικονομία της συνεχίζει να εξαρτάται σημαντικά από τη γεωργία, όπου απασχολούνται τα τρία τέταρτα του εργατικού δυναμικού μιας χώρας με πληθυσμό πάνω από 90 εκατομμύρια.

Η ξηρασία, που έχει προκληθεί από την ανομβρία και έχει επιδεινωθεί από το φαινόμενο του Ελ Νίνιο, έχει προκαλέσει έλλειψη τροφίμων και νερού.
Περίπου 8,2 εκατ. άνθρωποι αναμένεται να λάβουν φέτος βοήθεια, σύμφωνα με την κυβέρνηση και τα Ηνωμένα Έθνη. Ο αριθμός τους θα μπορούσε τον επόμενο χρόνο να φθάσει τα 15 εκατ., όπως έχουν προειδοποιήσει τα Ηνωμένα Έθνη.

Ο Τζον Γκράχαμ, επικεφαλής της οργάνωσης «Σώστε τα Παιδιά» για την Αιθιοπία, δήλωσε ότι σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της οργάνωσης 10,1 εκατ. Αιθίοπες θα αντιμετωπίσουν σοβαρή έλλειψη τροφίμων το 2016.

Περισσότεροι από τους μισούς είναι παιδιά, εκ των οποίων 400.000 κινδυνεύουν με σοβαρό οξύ υποσιτισμό.

«Τώρα συμβαίνει η χειρότερη ξηρασία στην Αιθιοπία εδώ και 50 χρόνια», ανέφερε ο Γκράχαμ, προσθέτοντας ότι το εκτιμώμενο κόστος της συνολικής έκτακτης βοήθειας ανέρχεται στα 1,4 δισεκ. δολάρια.

«Δεν μπορούμε απλά να καθόμαστε και να περιμένουμε η κατάσταση να λάβει διαστάσεις κρίσης», ανέφερε σε ανακοίνωση.

Η Αντίς Αμπέμπα έχει μέχρι στιγμής δαπανήσει 3 δισεκ. μπιρ (142,95 εκατ. δολάρια) από δικούς της πόρους για την παροχή βοήθειας, καθώς έχει διατεθεί ένα μέρος μόνο από τα χρήματα που έχουν υποσχεθεί οι δωρητές, δήλωσε χθες ο Μιτίκου Κάσα, επικεφαλής της Εθνικής Επιτροπής Πρόληψης Καταστροφών και Ετοιμότητας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕEnglish French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese