Ο συνασπισμός της αντιπολίτευσης στη Βενεζουέλα, το Τραπέζι της… Δημοκρατικής Ενότητας (MUD), κερδίζει βάσει των μέχρι στιγμής αποτελεσμάτων την ενισχυμένη πλειοψηφία των τριών πέμπτων στο κοινοβούλιο της χώρας μετά τις βουλευτικές εκλογές της Κυριακής, ανακοίνωσε χθες η εκλογική επιτροπή της Βενεζουέλας.

Το MUD εξασφαλίζει 110 από τις 167 έδρες του κοινοβουλίου, διευκρίνισε το Εθνικό Εκλογικό Συμβούλιο (CNE). Το Ενωμένο Σοσιαλιστικό Κόμμα της Βενεζουέλας (PSUV) του προέδρου Νικολάς Μαδούρο, το οποίο είχε ιδρύσει ο Ούγκο Τσάβες, λαμβάνει 55 έδρες, πρόσθεσε το CNE, ενώ ακόμη απομένουν προς διανομή 2 έδρες. Αν το MUD εξασφαλίσει επιπλέον των 110 εδρών που έχει ήδη, τις 2 που απομένουν προς διανομή, θα έχει τότε την ενισχυμένη πλειοψηφία των δύο τρίτων, η οποία ορίζεται στις 112 έδρες.

Η πλειοψηφία αυτή παρέχει σημαντικά προνόμια, όπως η δυνατότητα να συγκληθεί μια Συντακτική Συνέλευση, ή να καθαιρεθούν δικαστές του Ανώτατου Δικαστηρίου. Η ηγεσία του MUD δηλώνει από την Κυριακή το βράδυ ότι ο συνασπισμός της αντιπολίτευσης έχει εξασφαλίσει την πλειοψηφία των δύο τρίτων.English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese