Ξεκινά σήμερα το “Αγιο Έτος των καθολικών (Ιωβηλαίο), το οποίο…
και πρόκειται να διαρκέσει μέχρι τον ερχόμενο Νοέμβριο.

Τα μέτρα ασφαλείας στην πλατεία του Αγίου Πέτρου, όπου συνέρρευσαν πάνω από 50.000 πιστοί, και σε όλη την Ρώμη είναι δρακόντεια με περισσότερους από 2.000 άνδρες των δυνάμεων ασφαλείας να περιπολούν σε ευαίσθητους στόχους όπως το Βατικανό, οι σιδηροδρομικοί σταθμοί και τα αξιοθέατα.

Κατά την διάρκεια όλης της χθεσινής ημέρας πραγματοποιήθηκαν έλεγχοι στην περιοχή του Τίβερη αλλά ακόμη και στους υπονόμους της Αιώνιας Πόλης.

Η πρόσβαση των αυτοκινήτων στην «κόκκινη ζώνη» γύρω από την περιοχή του Αγίου Πέτρου είναι αυστηρά περιορισμένη, ενώ στην πλατεία τοποθετήθηκαν τριάντα μηχανήματα για την ανίχνευση μετάλλου κάτω από τα οποία πρέπει να περνούν υποχρεωτικά οι πιστοί.

Μετά από τις τρομοκρατικές επιθέσεις του Παρισιού, υπάρχει φόβος ότι η Ρώμη και το Βατικανό, μπορεί να αποτελέσουν έναν από τους επόμενους στόχους των τζιχαντιστών.

Ειδικά «drone» της ιταλικής αστυνομίας πετούν διαρκώς πάνω από την περιοχή του παπικού κρατιδίου, ενώ με εκατοντάδες κάμερες κλειστού κυκλώματος ελέγχονται, επίσης, οι κύριοι δρόμοι στο ιστορικό κέντρο της Ρώμης, ενώ επιβλήθηκε ζώνη απαγόρευσης πτήσεων πάνω από την πρωτεύουσα.

Το άνοιγμα της «Αγίας Πύλης»

Μετά την λειτουργία στο Βατικανό και το άνοιγμα της «Αγίας Πύλης», κάτω από την οποία θα περνούν οι προσκυνητές, ο ποντίφικας πρόκειται να μεταβεί στην πλατεία Ντι Σπάνια, για να εναποθέσει λουλούδια και στεφάνι στο άγαλμα της Παρθένου, σύμφωνα με τοπική παράδοση της ιταλικής πρωτεύουσας.

Οι υπεύθυνοι των ιταλικών υπηρεσιών ασφαλείας θέλησαν να τονίσουν, τις ημέρες αυτές, πως σε καμία περίπτωση ο κίνδυνος τρομοκρατικής επίθεσης δεν μπορεί να μηδενιστεί, αλλά ότι καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια για την ελαχιστοποίησή του.

Αναλυτές εκτιμούν πως το Ιωβηλαίο θα προσελκύσει 33 εκατομμύρια επισκέπτες. Όμως ξενοδόχοι αναφέρουν πως οι τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι οδήγησαν σε πολλές ακυρώσεις.

Ο πάπας Φραγκίσκος, πάντως, έκανε σαφές ότι το “Αγιο Έτος των καθολικών, δεν πραγματοποιείται μόνον στην Ρώμη, αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο. Κατά συνέπεια, οι πιστοί, μπορούν να επισκεφθούν, με ειλικρινές αίσθημα μετάνοιας, και μια απλή ρωμαιοκαθολική εκκλησία σε κάποιο άλλο σημείο του πλανήτη, χωρίς να είναι υποχρεωμένοι να ταξιδέψουν μέχρι το Βατικανό.

ΠηγήEnglish French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese