Ο Γιόσι Κοέν, σύμβουλος του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου για θέματα ασφαλείας τα τελευταία δυο χρόνια, είναι ο νέος επικεφαλής της Μοσάντ, της ισραηλινής υπηρεσίας πληροφοριών που είναι αρμόδια για τη συλλογή πληροφοριών,…

 

τις μυστικές επιχειρήσεις και τον αντιτρομοκρατικό αγώνα στο εξωτερικό και στα κατεχόμενα Παλαιστινιακά Εδάφη

Ο Κοέν, 54 ετών, θα αντικαταστήσει τον Ταμίρ Πάρντο, η θητεία του οποίου ολοκληρώνεται τον Ιανουάριο, γνωστοποίησε ο Νετανιάχου σε δηλώσεις του που μεταδόθηκαν απευθείας τηλεοπτικά.

Επικεφαλής του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας από το 2013, ο Κοέν ήταν ως εκ των καθηκόντων του από τους πιο στενούς συμβούλους του Νετανιάχου σε ό,τι αφορά θέματα ασφαλείας. Πρώην πιλότος της Πολεμικής Αεροπορίας και κατόπιν πράκτορας της Μοσάντ, στην οποία είχε ενταχθεί το 1983, υπηρέτησε σε διάφορες θέσεις πριν γίνει υποδιευθυντής της (2011-2013).

Η Μοσάντ («ινστιτούτο» στα εβραϊκά, από το Ινστιτούτο Πληροφοριών και Ειδικών Επιχειρήσεων, τον πλήρη τίτλο της υπηρεσίας) είναι μια από τις πιο μυστικοπαθείς υπηρεσίες κατασκοπείας στον κόσμο. Στον ιστότοπό της (www.mossad.gov.il) δεν δίνεται καμιά διεύθυνση, αριθμοί τηλεφώνων, ούτε αναφέρεται ο αριθμός των εργαζόμενων σε αυτήν.

Ο Νετανιάχου υπενθύμισε σε δηλώσεις ότι η βασική αποστολή της Μοσάντ είναι να «εγγυάται την ασφάλεια του Ισραήλ έναντι των τρομοκρατικών απειλών, έναντι της ιρανικής απειλής και έναντι άλλων απειλών».

Ο Κοέν, πατέρας τεσσάρων παιδιών, είχε διατελέσει κατά τη διάρκεια της μακράς θητείας του στη Μοσάντ επικεφαλής της επιχειρησιακής διεύθυνσης που είναι αρμόδια για την ανάπτυξη πρακτόρων σε διεθνές επίπεδο, σύμφωνα με ισραηλινά ΜΜΕ.

Η Μοσάντ ιδρύθηκε από τον πρώτο Ισραηλινό πρωθυπουργό, τον Νταβίντ Μπεν Γκουριόν, τον Δεκέμβριο του 1949, δεκαεννέα μήνες μετά την ίδρυση του κράτους του Ισραήλ. Η υπηρεσία αναφέρεται στον Ισραηλινό πρωθυπουργό και μόνο.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕEnglish French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese