Με παράδειγμα τα σκάνδαλα της ΑτΕ από το ΠΑΣΟΚ και την ΝΔ, προσπαθούν οι Τραπεζίτες να μας πείσουν για τα μειονεκτήματα του…
Κρατικού ελέγχου στις Τραπεζες, ως να είναι οι ίδιοι άγγελοι ή να υπάρχει ακόμη άνθρωπος στην γη που να πιστεύει ακόμη την πομφόλυγα της «αυτορύθμισης»

Ο Καραμανλής στο σχετικό νόμο τότε (Ν. 3723 ΦΕΚ 250-9 ΔΕΚ 2008) εβαλε προαπαιτούμενο  συγκεκριμένα ότι οι τράπεζες οφείλουν να χρησιμοποιούν το προϊόν των εγγυήσεων για χορήγηση δανείων , στεγαστικών και προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις με ανταγωνιστικούς (προνομιακούς) όρους.

Αυτό όμως δεν άρεσε στις τράπεζες ναυάγια που ήθελαν τα λεφτά για να καλύψουν τα θαλασσοδάνεια και τα bonus.

Η ανακεφαλαιοποίηση του ΣαμαροΒενιζέλου στα πανελ διαφημιζόταν ως ρευστότητα στην Αγορα, αλλά τελικά τα 39δις των φορολογουμένων εξαφανίστηκαν, «δανεικά κι αγύριστα» που λεει ο λαος.

Ομως αυτό δεν είναι Ελληνικο φαινόμενοι. Οι Ευρωπαϊκές Τράπεζες κατάφεραν να «εξαφανίσουν» 1,1 τρισεκατομμύριο σε μερικούς μήνες.

Ο Ντράγκι (στο κόλπο κι αυτός) έδωσε τον Ιανουάριο 1,1τρις με στόχο να ενισχυθεί η ευρωπαϊκή ανάπτυξη και να ενισχυθούν οι τιμές. Τον Οκτώβριο, Ευρώπη ζήτησε από τις τράπεζες αναφορα πώς διαχειρίστηκαν τα κεφάλαια που . Τους ζήτησε δηλαδή να αναφέρουν πόσα εξ αυτών είχαν μεταφέρει το δεκάμηνο Ιανουαρίου – Οκτωβρίου στην πραγματική οικονομία διοχετεύοντάς τα στις επιχειρήσεις και στα νοικοκυριά.

Τελικά αποκαλύφθηκε, όπως γράφει η Figaro ότι το 90% των πιστώσεων που προορίζονταν για στεγαστικά δάνεια παρέμεναν παρκαρισμένα, κάπου μεταξύ Ελβετίας-Κευμαν-Βερμουδων και  το 80% των πιστώσεων που προβλέπονταν για τη χορήγηση επιχειρηματικών δανείων….ήταν «καπου» αλλά όχι στην πραγματική οικονομία!

Τελικά ο Ντράγκι κατάφερε να εξαφανίσει 1,1 τρισεκατομμύριο! Οι μεν υγιεις επιχειρήσεις προσπαθούν να μην δανειστούν άλλα χρήματα, μέχρι να ξεπληρώσουν τα παλαιά χρέη, οι ελλειμματικές επιχειρήσεις ζητάνε δάνεια, αλλά οι Τραπεζίτες δεν τους δίνουν, τα νοικοκυρία έχουν υποστεί μείωση μισθών και συντάξεων ¨για να γίνουν ανταγωνιστικοί¨ και δεν ξοδεύουν και τελικά το πιστόλι στο Τραπέζι εκπυρσοκρότησε στα μούτρα του ίδιου του καπιταλισμού.

Καπιταλισμός είναι η κατανάλωση, χωρις μισθούς δεν υπάρχει κατανάλωση,  με το PSI δεν υπάρχουν συντάξεις και πάλι δεν υπάρχει κατανάλωση, ακόμη και με 1,1τρις στα χρηματοκιβώτια καπου στο Λουξεμβούργο.

Η απληστεία της ΕΚΤ με όρους νεοφιλελευθερης ουτοπίας, νοτιο Αμερικάνικης μπανανίας δεν μεταρρύθμισε την Ευρωπη αλλά την Βραζιλιανοποίησε. Αντί φιλελεύθερη οικονομια την μετέτρεψε σε σοβιετικού τυπου οικονομία, με νονμεκλατούρα του Βορρα και πληβείους του Νότου.

ΠηγήEnglish French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese