Την τροποποίηση σε οχήματα άλλων ρόλων των αρμάτων μάχης Merkava Mk. 2 που για πολλά χρόνια διατηρούσαν σε εφεδρεία άρχισαν οι …
ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ (IDF: Israel Defence Forces). Παράλληλα τους επόμενους μήνες θα διακοπεί η εκπαίδευση του προσωπικού στον συγκεκριμένο τύπο αρμάτων μάχης που η προμήθεια τους έγινε τη δεκαετία του 1980 και στη συνέχεια αντικαταστάθηκαν στις μονάδες Τεθωρακισμένων από τις εκδόσεις Merkava Mk. 3 και Mk. 4.

Με τη συνεργασία του Ινστιτούτου Αναλύσεων Ασφάλειας και Άμυνας (ΙΑΑΑ – ISDA) / Τομέας Ανάλυσης Αμυντικών Τεχνολογιών

Ο σχεδιασμός προβλέπει την τροποποίηση των αρμάτων σε ρόλους φορέων λογιστικής υποστήριξης στο πεδίο της μάχης, διακομιδής απωλειών υγείας και σταθμών διοίκησης. Μάλιστα ήδη έχει παραχθεί το πρωτότυπο του φορέα λογιστικής υποστήριξης πεδίου μάχης, ενώ την παρούσα περίοδο κατασκευάζεται το πρωτότυπο διακομιδής απωλειών υγείας.

Πάντως, το Όπλο των Τεθωρακισμένων των ενόπλων δυνάμεων του Ισραήλ εξετάζει πρόσθετους ρόλους για τους οποίους θα μπορούσαν να τροποποιηθούν τα Merkava Mk. 2, ενώ ο συνολικός αριθμός των αρμάτων που θα τροποποιηθούν δεν αποδεσμεύθηκε. Σύμφωνα με ανοικτές πηγές, την περίοδο 1982-1989 παρήχθησαν συνολικά 580 άρματα μάχης τύπου Merkava Mk. 2.

Σύμφωνα με πηγές των ενόπλων δυνάμεων του Ισραήλ το πρόγραμμα τροποποίησης των Merkava Mk. 2 προήλθε από τη διαπίστωση ότι η τροποποίηση παλιότερων πλατφορμών για την εκτέλεση υποστηρικτικών και άλλων ρόλων είναι όχι απλώς δυνατή αλλά επιβαλλόμενη καθώς αφενός ικανοποιούνται οι επιχειρησιακές απαιτήσεις και αφετέρου περιορίζεται σημαντικά το κόστος που διαφορετικά θα απαιτούνταν.

Σημειώνεται, ότι διαχρονικά οι ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ σε συνεργασία με την αμυντική βιομηχανία της χώρας, έχουν επανειλημμένα αποδείξει την ικανότητα τροποποίησης παλαιότερων πλατφορμών για την εκτέλεση εξειδικευμένων ρόλων που όμως συνεισφέρουν σημαντικά στη συνολική μαχητική ισχύ (όπως για παράδειγμα το εικονιζόμενο σε συνημμένη φωτογραφία ΤΟΜΠ Achzarit που αποτελεί μετασκευή αρμάτων σοβιετικής προέλευσης T-54 και T-55 που αιχμαλωτίστηκαν από τις ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ στα πεδία των μαχών, το ΤΟΜΠ Nakpadon που αποτελεί εξέλιξη του Nagmachon, που βασίζεται στο σκάφος του άρματος μάχης Centurion).

Το πρόγραμμα πιθανά εξελίσσεται παράλληλα με ένα άλλο που σύμφωνα με ισραηλινές ενημερωτικές διαδικτυακές πύλες αποσκοπεί στη μετατροπή των Merkava Mk. 2 σε τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού (ΤΟΜΠ) για την αντικατάσταση των χιλιάδων Μ113 (σύμφωνα με ανοικτές πηγές περισσότερες από 6.000 μονάδες) που σήμερα βρίσκονται σε υπηρεσία.

Μάλιστα, επανειλημμένα οι ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ έχουν δημοσιοποιήσει τη διαπίστωση τους ότι το M113 είναι ακατάλληλο για επιχειρήσεις σε περιοχές όπως η Λωρίδα της Γάζας και ο Λίβανος, όπου οι αντίπαλοι μαχητές χρησιμοποιούν μεγάλους αριθμούς αντιαρματικών όπλων. Η μετατροπή του Merkava Mk. 2 σε ΤΟΜΠ που παρέχει υψηλό επίπεδο προστασίας στους επιβαίνοντες, επιτυγχάνεται με την αφαίρεση του πύργου, του πυροβόλου και των χώρων αποθήκευσης της αναχορηγίας πυρομαχικών.

Σύμφωνα με τις αναφορές που είδαν το φως της δημοσιότητας, το νέο ΤΟΜΠ υποβλήθηκε σε δοκιμές πεδίου κατά τη διάρκεια τακτικής άσκησης που διεξήχθη στην κοιλάδα του ποταμού Ιορδάνη. Συγκεκριμένα κατά την τακτική άσκηση στην οποία συμμετείχαν αρκετές μονάδες της 36ης Τεθωρακισμένης Μεραρχίας «Gaash» («Οργή») το πρωτότυπο εντάχθηκε στο επιτελείο της 7ης Τεθωρακισμένης Ταξιαρχίας «Saar».

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, τα πρώτα αποτελέσματα από τις δοκιμές πεδίου ήταν πολύ θετικά και μάλιστα τόσο ο στρατηγός Gadi Eisenkott, Αρχηγός του Επιτελείου των ενόπλων δυνάμεων του Ισραήλ, όσο και ο υπαρχηγός στρατηγός Yair Golan, που επισκέφθηκαν τα ασκούμενα τμήματα, εξέφρασαν την ευαρέσκεια τους για τις επιδόσεις του νέου ΤΟΜΠ.

ΠηγήEnglish French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese