Η σύγκριση του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με ένα "γκόλουμ" μπορεί άραγε να θεωρηθεί εξύβριση; Με κάθε σοβαρότητα, ένα τουρκικό δικαστήριο ανέθεσε σε επιτροπή εμπειρογνωμόνων να αποφανθεί σχετικά και η απόφαση…

 

μπορεί να στοιχίσει δύο χρόνια φυλάκισης σ» έναν χρήστη του Ίντερνετ.

Τον περασμένο Οκτώβριο, ο Τούρκος γιατρός Μπιλγκίν Τσιφτσί ανήρτησε γι» αστείο στον λογαριασμό του στο Twitter δύο φωτογραφίες: Μία, ασυνήθιστα εκφραστική, του Ερντογάν με το πρόσωπο παραμορφωμένο από την έκπληξη· και μια άλλη, με τα μάτια εξίσου γουρλωμένα, του γκόλουμ από την επιτυχημένη τριλογία "Ο Άρχοντας των Δαχτυλιδιών".

Η σύγκριση δεν άρεσε καθόλου στον αφέντη της χώρας, ο οποίος, όπως πλέον συνηθίζει, κατέθεσε μήνυση εναντίον του ασεβούς, ο οποίος συνελήφθη πάραυτα μέσα στο νοσοκομείο όπου εργαζόταν και απαγγέλθηκε σε βάρος του κατηγορία για "εξύβριση του αρχηγού του κράτους".

Πιο επιφυλακτικοί, οι δικαστές της επαρχίας του Αϊδινίου (νοτιοδυτική Τουρκία,) που εξέτασαν τον φάκελο, παραδέχθηκαν κατά την ακροαματική συνεδρίαση πως αγνοούν το έργο του Τζ. Ρ. Ρ. Τόλκιν και ως εκ τούτου αδυνατούν να αποφανθούν αν η σύγκριση του Ερντογάν με το τερατώδες "γκόλουμ" μπορεί να θεωρηθεί εξύβριση, ανέφερε σε χθεσινό δημοσίευμά της η εφημερίδα Milliyet.

Το δικαστήριο ανέθεσε κατά συνέπεια σε εμπειρογνώμονες –δύο ακαδημαϊκους, δύο ψυχολόγους και έναν ειδικό στον κινηματογράφο– να δώσουν την απάντηση στο ερώτημα κατά την επόμενη ακροαματική συνεδρίαση της δίκης, που ορίσθηκε για τον Φεβρουάριο.

Ο εισαγγελέας ζήτησε ποινή φυλάκισης δύο ετών για τον δρ. Τσιφτσί.

Μετά την εκλογή του στην προεδρία τον Αύγουστο του 2014, ο Ερντογάν έχει πολλαπλασιάσει τις διώξεις δημοσιογράφων, καλλιτεχνών και απλών πολιτών, οι οποίοι παραπέμπονται με την κατηγορία της εξύβρισης του προσώπου του. Οι επικριτές του επισημαίνουν στη στάση αυτή μια ένδειξη της αυταρχικής παρέκκλισής του και τον κατηγορούν ότι θέλει να φιμώσει την κριτική.

Την περασμένη εβδομάδα, η φυλάκιση δύο δημοσιογράφων της αντιπολιτευόμενης εφημερίδας Cumhuriyet για κατασκοπεία προκάλεσε σάλο στην Τουρκία και το εξωτερικό.English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese