Όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, κατά τη διάρκεια μιας επίσκεψης ο… κ. Ακιντζί ανέφερε ότι “εμείς θα δημιουργήσουμε και εμείς θα ζήσουμε την λύση”. Δεν θα επαναλάβουμε τις πικρές εμπειρίες του παρελθόντος και ο πιο καλός τρόπος είναι να βρούμε μια ασφαλή λύση, πρόσθεσε. Οι παράμετροι είναι σαφής ανέφερε λέγοντας ότι πρόκειται για ένα ομοσπονδιακό σύστημα διζωνικό, δικοινοτικό. “Εγώ είμαι αισιόδοξος ότι θα μπορέσουμε να βρούμε μια διέξοδο, όσα δύσκολα θέματα και αν έμειναν”.

Το σημαντικό μας θέμα είναι το Κυπριακό, συνέχισε, υποστηρίζοντας ότι ωστόσο ότι δεν έχουν την πολυτέλεια να αναβάλουν τα πάντα για μετά τη λύση γιατί όσο περισσότερο οδηγήσουν τα εσωτερικά τους ζητήματα προς την κατεύθυνση της λύσης, τόσο πιο έτοιμοι θα είναι. “Δεν μπορώ να χαράξω μια εικόνα ροζ αλλά αυτή η εικόνα δεν είναι ούτε μαύρη. Μπορώ να δω το φως στην άκρη του τούνελ. Ωστόσο για να φτάσουμε εκεί υπάρχει ακόμη πολύς δύσκολος δρόμος τον οποίο πρέπει να διανύσουμε. Επειδή έχουμε φτάσει στα πιο πολύπλοκα ζητήματα, στα οποία παλιότερα δεν υπεισέρχονταν”.

Παλιά, είπε, ο καθένας έλεγε τις απόψεις του και μετά την επιστροφή τους από τις διαπραγματεύσεις επαναλάμβαναν αυτές τις θέσεις και περίμεναν μέχρι την επόμενη συνάντηση. Τώρα, ανέφερε, δεν είναι έτσι, μπαίνουν στα κύρια θέματα και συζητούν πως μπορεί να φτάσουν σε σημεία σύγκλισης και ψάχνουν αντί για ν` αφήσουν προίκα στις νέες γενιές την μη λύση, πως μπορούν να προσφέρουν ένα νέο ήσυχο και άνετο μέλλον στο οποίο θα μπορούν να ζήσουν.

Αναφερόμενος στην επίσκεψη του Τούρκου Πρωθυπουργού χθες στα κατεχόμενα ο Τ/κ ηγέτης είπε πως και ανανέωση ακόμη μια φορά την στήριξη της Τουρκίας στη διαδικασία επίλυσης και εξέφρασε ο κ. Ακιντζί την θέση ότι είναι πολύ καλή η τελευταία εξέλιξη στο θέμα της ευρωπαϊκής πορείας της Τουρκίας. “(Η λύση) θα συμβάλλει και σε αυτό πιστεύω. Εμείς είμαστε πρωταγωνιστές εδώ, οι Τ/κ με τους Ε/κ. Πρέπει να ξέρουμε ότι κανείς από έξω δεν θα μας προσγειώσει τη λύση με το αλεξίπτωτο. Εμείς θα την δημιουργήσουμε, εμείς και θα την βιώσουμε”.

ΠηγήEnglish French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese