Τα capital controls ή οι περιορισμοί στις κινήσεις…
κεφαλαίων, είναι ένας από τους όρους που σημάδεψαν τη ζωή των Ελλήνων το 2015. Επιβλήθηκαν τον Ιούλιο μετά από το κλείσιμο των τραπεζών στον απόηχο της αποτυχίας της διαπραγμάτευσης της κυβέρνησης με τους
δανειστές της χώρας και είναι μαζί μας έκτοτε.

Αν και απ τν ημέρα της επιβολής τους οι περιορισμοί έχουν χαλαρώσει, σε καμία περίπτωση δεν έχουν αρθεί και η ημερομηνία που αυτό θα συμβεί παραμένει εικασία, αφού δεν υπάρχει καμία επίσημη απόφαση, πόσο μάλλον ενημέρωση.

Ωστόσο, με βάση μία σειρά παραμέτρων δημιουργήσαμε ένα μοντέλο γι το πότε είναι πιθανότερο να αρθούν τα capital controls.

Οι βασικές παραμέτροι είναι οι ακόλουθες:

στατιστικά στοιχεία από προηγούμενες περιπτώσεις επιβολής capital controls

τα μέχρι σήμερα στοιχεία από την ταχύτητα χαλάρωσης τους στην Ελλάδα

την πορεία της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών

την ύφεση της ελληνικής οικονομίας

των ελληνικών πολιτικών εξελίξεων

των χρηματοοικονομικών και νομισματικών εξελίξεων στην ευρωζώνη

και των κύριων γεωπολιτικών εξελίξεων στην περιοχή μας και διεθνώς (προσφυγικό, διεθνής πόλεμος στην τρομοκρατία, «ψυχρός πόλεμος» μεταξύ Ρωσίας – Τουρκίας, συμφωνία Τουρκίας – ΕΕ για προσφυγικό, χαλάρωση λιτότητας εξαιτίας συμφώνου σταθερότητας).

Με βάση το μοντέλο, οι πιθανότητες άρσης των capital controls μέχρι το τέλος του α’ τριμήνου του 2016 είναι μόλις 6%, ενώ μέχρι το τέλος του β’ τριμήνου του 2016 αυξάνονται στα 16%.

Οι πιθανότητες άρσης των capital controls μέχρι το τέλος του γ’ τριμήνου του 2016 ανεβαίνουν στο 45% και μέχρι το τέλος του 2016 στο 68%. Μπαίνοντας στο 2017, οι πιθανότητες άρσης των περιορισμών κεφαλαίων στο α’ τρίμηνο του έτους αυξάνονται στο 78% και μέχρι το τέλος του 2017 φτάνουν στο 94%.

Πιθανότητες άρσης capital controls

2016

α’ τρίμηνο: 6%

β’ τρίμηνο: 16%

γ’ τρίμηνο: 45%

δ’ τρίμηνο: 68%

2017

α’ τρίμηνο: 78%

β’ τρίμηνο: 86%

γ’ τρίμηνο: 91%

δ’ τρίμηνο: 94%
ΠηγήEnglish French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese