Λίγες ώρες μετά την πολιτική κηδεία του μεγάλου ηθοποιού και σπουδαίου ανθρώπου, Μηνά Χατζησάββα, όπως τον περιγράφουν όλοι όσοι τον γνώρισαν και συνεργάστηκαν μαζί του, μια ανάρτηση στην προσωπική σελίδα του δικηγόρου και πρώην συμβούλου του Αντώνη Σαμαρά, Φαήλου Κρανιδιώτη, έρχεται να γίνει μια επιεικώς ντροπιαστική παρένθεση στο τόσο συγκινητικό τελευταίο αντίο στον ιδιαίτερα αγαπητό ηθοποιό που έφυγε νωρίς, μόλις στα 67 του χρόνια.

«Μεγάλος ηθοποιός ο Χατζησάββας. Τον έχω δει στο θέατρο κι όποτε έβλεπα στην τηλεόραση πως συμμετεχει σε σειρά, ήταν κίνητρο να την δω. Τώρα γιατί πρέπει να φάμε στη μάπα την αξύριστη “χήρα” του; Άμα ο εκλιπών ήθελε να μιλήσει για όλα αυτά, θα το είχε κάνει», γράφει ο ΦαήλοςΚρανιδιώτης.

Πώς να σχολιάσεις μια τέτοια χυδαία ανάρτηση σε μια τόσο ιερή στιγμή –ιερή γιατί  παρόλο που η κηδεία τουΜηνά Χατζησάββα ήταν πολιτική ύστερα από επιθυμία του, το τελευταίο αντίο σε έναν άνθρωπο που έβαλε το δικό του στίγμα στον ελληνικό πολιτισμό και στο οποίο παραβρέθηκε σύσσωμος ο κόσμος του ελληνικού θεάτρου είναι μια στιγμή αγάπης που τιμά τον νεκρό.

Να μιλήσεις για ομοφοβία; Για έλλειψη σεβασμού; Για αδικαιολόγητο και άξεστο τραμπουκισμό;

failos kranidiotis

Ο επί 25 χρόνια σύντροφος του ηθοποιού, Κώστας Φαλελάκης, συγκινημένος κατά τη διάρκεια της κηδείας, της «γιορτής αποχαιρετισμού» όπως την χαρακτήρισε, μίλησε για τον Μηνά Χατζησάββα, αλλά και τα απαράδεκτα εμπόδια, που συνάντησε αμέσως μετά τον θάνατο του ηθοποιού. Τα λόγια του άγγιξαν όλους όσους βρέθηκαν εκεί.

“Μηνούλη μου… Δεν μπορώ να συνειδητοποιήσω ακόμη τι έχει συμβεί. Είναι μία γιορτή αποχαιρετισμού σήμερα και έτσι θέλω να νιώσουμε όλοι. Γνωριστήκαμε με το Μηνά το 1991 και ερωτευτήκαμε όταν μου διάβασε ένα ποίημα της Κικής Δημουλά. Τον Μηνά δεν θα το θάψουμε, θα τον θυμόμαστε για πάντα. Ήταν απίστευτο, πάντως, αυτό που έζησα στο νοσοκομείο όταν πήγα για να πάρω τη σορό του και αυτό είναι ένα μήνυμα στον πρωθυπουργό για το σύμφωνο συμβίωσης. Ήμουν ο άνθρωπος του τα τελευταία 25 χρόνια και όμως δεν ήταν αυτονόητο ότι μπορούσα να πάρω εγώ τη σορό του. Ακολούθησε μία απίστευτη γραφειοκρατική διαδικασία με υπεύθυνες δηλώσεις στην αστυνομία. Υπάρχουν και διαφορετικοί άνθρωποι και στην κοινωνία το λέω, που είναι ομοφυλόφιλοι. Δεν το έκρυψε ποτέ ο Μηνάς αυτό, δεν ντράπηκε ποτέ γι’ αυτό. Θέλουμε να ζήσουμε με αξιοπρέπεια και να πεθαίνουμε με αξιοπρέπεια. Δώστε μας αυτή τη δυνατότητα επιτέλους“.

Μέσα σε αυτά τα συγκινητικά λόγια ο Φαήλος Κρανιδιώτης διέκρινε μια αξύριστη χήρα. Ντροπή.

πηγη: peoplegreece.comEnglish French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese