Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας έφερε στο φως ντοκουμέντα… σχετικά με τη διαδρομή που ακολουθεί το πετρέλαιο με σημείο εκκίνησης τη Συρία και μέχρι την Τουρκία, όπως και τις “εμπορικές συναλλαγές που κάνει η οικογένεια Ερντογάν με τον ISIS. 

Το ρωσικό ΥΠΕΘΑ, αφού ήρθαν στο φως οι αποδείξεις, προκάλεσε ανοιχτά την Άγκυρα αν θεωρεί ότι τα στοιχεία δεν είναι πραγματικά, να αφήσει τους δημοσιογράφους να κάνουν επίσκεψη στις συγκεκριμένες περιοχές.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έσπευσε να αρνηθεί τα πάντα και στη συνέχεια κάλεσε τη Ρωσία να βρει αποδείξεις για τις κατηγορίες αυτές, ενώ τόνισε πως αν αυτές αποδειχτούν αληθινές, εκείνος θα παραιτηθεί. Φαίνεται ξεκάθαρα πια, πως η κόντρα έχει περάσει σε προσωπικό επίπεδο ανάμεσα σε Πούτιν και Ερντογάν. «Ξέρουμε πόσο αξίζουν τα λόγια του Ερντογάν» ανέφερε ο Ανατόλι Αντόνοφ, αναπληρωτής υπουργός Άμυνας της Ρωσίας, δείχνοντας τα στοιχεία. «Δεν είναι ο σκοπός μας. Αυτό εξαρτάται από τον τουρκικό λαό» τόνισε.

Κατά τον Αντόνοφ, η Τουρκία παίζει βασικό ρόλο ως αγοραστής του πετρελαίου από το Ιράκ και τη Συρία. “Με βάση τα στοιχεία μας, η ηγεσία της Τουρκίας, ο πρόεδρος Ερντογάν και η οικογένειά του, εμπλέκονται σε αυτή την εγκληματική επιχείρηση”, επισήμανε, ενώ πρόσθεσε: «Παρουσιάζουμε στοιχεία για το πως γίνεται το λαθρεμπόριο πετρελαίου, ώστε να χρηματοδοτούνται τρομοκρατικές ομάδες». Τέλος τόνισε πως οι αποκαλύψεις των στοιχείων πρόκειται να συνεχιστούν..

Να σημειώσουμε ότι ένα από τα μεγαλύτερα κέντρα εξόρυξης πετρελαίου αποτελεί η πόλη Ντιερ εζ Ζορ. Η διαδρομή κάνει έναρξη στην ανατολική Συρία και φτάνει στο διυλιστήριο της Μπατμάν στην Τουρκία. Εδώ και δύο μήνες, από τότε που ξεκίνησαν οι αεροπορικές επιδρομές από πλευράς Ρωσίας στη Συρία, έχουν σημειωθεί 32 μονάδες παραγωγής του ISIS και 11 διυλιστήρια. Οι διαδρομές είναι τρεις και έχουν ως εξής: η δυτική που οδηγεί σε τουρκικά λιμάνια στη Μεσόγειο, η βόρεια, στο διυλιστήριο της Πατμα και η ανατολική, στο Καζρί.English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese