Στην Κύπρο καταφθάνει απόψε ο Υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ… ο οποίος θα έχει την Τετάρτη συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο Β`, τον Πρόεδρο της Βουλής Γιαννάκη Ομήρου και τον Υπουργό Εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη. Σε συνέντευξή του στο ΚΥΠΕ, ο κ. Λαβρόφ ανέφερε ότι προσμένει σε μια σειρά εποικοδομητικών συνομιλιών στην Κύπρο, και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι “τα αποτελέσματα των συνομιλιών μας θα προσφέρουν ωφέλιμη συμβολή στην ανάπτυξη των διμερών μας σχέσεων για το καλό των δυο λαών μας και θα υποβοηθήσουν στην ενδυνάμωση της εμπιστοσύνης στην ευρωπαϊκή ήπειρο”.

Ο κ. Λαβρόφ εξέφρασε επίσης την ευγνωμοσύνη της Μόσχας για τη θέση αρχών της Λευκωσίας σε σχέση με την κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού από την Τουρκία, ενώ σε ό,τι αφορά στο Κυπριακό επανέλαβε τη θέση της Ρωσίας για μια βιώσιμη και δίκαιη διευθέτηση, στη βάση των σχετικών αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, “με αυστηρό σεβασμό των συμφερόντων και των δύο κυπριακών κοινοτήτων”.

Η Αστυνομία έχει ανακοινώσει πως, λόγω της επίσκεψης του κ. Λαβρόφ, θα ληφθούν αυξημένα μέτρα ασφαλείας και πως για το λόγο αυτό θα υπάρξουν κατά διαστήματα αποκοπές δρόμων τόσο στην επαρχία Λάρνακας όσο και στην επαρχία Λευκωσίας.

Ο κ. Λαβρόφ αναμένεται να αναχωρήσει από την Κύπρο την Τετάρτη το απόγευμα.
Τι θα συζητηθεί

Ψηλά στην ημερήσια διάταξη των επαφών του θα βρίσκεται το Κυπριακό, με έμφαση στο θέμα των εγγυήσεων, καθώς και διμερή θέματα. Αναμένεται επίσης να συζητηθούν οι σχέσεις Ρωσίας-Ευρωπαϊκής Ένωσης και η κατάσταση στη Συρία και τη Μέση Ανατολή.

Όπως ανακοινώθηκε, ο Σεργκέι Λαβρώφ, για λόγους αρχής δεν θα συναντηθεί με τον Μουσταφά Ακιντζί.
Η Μόσχα πρότεινε η συνάντηση να γίνει στην ουδέτερη ζώνη της Λευκωσίας, ενώ ο Ακιντζί στο λεγόμενο προεδρικό, κάτι που δεν έγινε αποδεκτό από ρωσικής πλευράς.

Την Πέμπτη, φθάνει στην Κύπρο ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζων Κέρι.
Ιδιαίτερης σημασίας οι επισκέψεις Λαβρόφ – Κέρι

Ιδιαίτερης σημασίας, σε μιά πολύ κρίσιμη περίοδο για το Κυπριακό, χαρακτήρισε ο αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Βίκτωρας Παπαδόπουλος, τις επισκέψεις των υπουργών Εξωτερικών της Ρωσίας και των Ηνωμένων Πολιτειών στην Κύπρο, Σεργκέι Λαβρώφ και Τζόν Κέρι.

Μιλώντας στο Τρίτο, ο κύριος Παπαδόπουλος, υπέδειξε ότι ανέκαθεν επιθυμούσαμε την εμπλοκή όλων των μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας στις προσπάθειες λύσης του Κυπριακού, όπως και της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
Επισήμανε ότι με την παρουσία του υπουργού Εξωτερικών της Βρετανίας πριν από μερικές ημέρες στην Κύπρο και τώρα κυρίων Λαβρώφ και Κέρι καθώς και του υπουργού Εξωτερικών της Κίνας στις εικοσιμία του μήνα, συνεχίζεται ο κύκλος των επαφών με τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας. Ανοιχτή γραμμή πρόσθεσε υπάρχει και με το πέμπτο μόνιμο μέλος, την Γαλλία. Υπενθύμισε δε και την σημαντική επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών της Γερμανίας στη Λευκωσία.
Ο Βίκτωρας Παπαδόπουλος, ανέφερε ότι στις συνομιλίες του Προέδρου Αναστασιάδη τόσο με τον κύριο Λαβρώφ, όσο και με τον κύριο Κέρι, θα συζητηθούν οι τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό, ποιά προβλήματα υπάρχουν στο Τραπέζι των συνομιλιών και φυσικά ζητήματα που αφορούν την ασφάλεια και τις εγγυήσεις, θέματα εφαρμογής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων καθώς και η οικονομική πτυχή της λύσης.
Ο αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος επισήμανε ότι έχει γίνει πλέον κατορθωτή η εμπλοκή όλων των μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας στο Κυπριακό, όπως και εκπροσώπου και τεχνοκρατών της Ευρωπαϊκής Ενωσης και έχει γίνει πεποίθηση όλων ότι το ευρωπαϊκό κεκτημένο θα διέπει τη λύση.

Αυξημένα μέτρα ασφάλειας – Θα ‘κοπούν’ δρόμοι

Αυξημένα μέτρα ασφαλείας λαμβάνει η Αστυνομία, από τα ξημερώματα και για τρεις ημέρες, ενόψει των επισκέψεων του Σεργκέι Λαβρώφ και του Τζων Κέρι, στην Κύπρο.
Όπως δήλωσε στο Πρωϊνό Δρομολόγιο ο Εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομίας Ανδρέας Αγγελίδης αποστολή της Δύναμης σε αυτές τις περιπτώσεις είναι η ασφάλεια των ξένων επισήμων και της συνοδείας τους από την άφιξη μέχρι και την αναχώρησή τους από την Κύπρο.
Η Αστυνομία είπε βρίσκεται σε επιχειρησιακή ετοιμότητα και θα λειτουργήσει κέντρο συντονισμού από όπου θα παρακολουθείται η όλη κατάσταση.
Ο κύριος Αγγελίδης επανέλαβε ότι τόσο στη Λάρνακα όσο και στη Λευκωσία, θα υπάρξουν κατά διαστήματα αποκοπές δρόμων.
Επισήμανε ωστόσο ότι δεν πρόκειται να γίνουν ανακοινώσεις ότι θα κλείσουν συγκεκριμένοι δρόμοι, για ευνόητους λόγους.
Ως εκ τούτου, πρόσθεσε, το κοινό θα πρέπει να ακολουθεί τις οδηγίες των επί καθήκοντι αστυνομικών και να επιδεικνύει τη δέουσα υπομονή.English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese