«Η εμπλοκή της Ρωσίας αναδιαμόρφωσε…
τις ισορροπίες στην περιοχή», δήλωσε ο πρόεδρος της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ, σε συνέντευξη που παραχώρησε στη δημόσια τηλεόραση της Τσεχίας, ενώ προέβλεψε ότι η υποστήριξη της Ρωσίας στη χώρα του, θα διατηρηθεί στο ίδιο επίπεδο και το επόμενο διάστημα.   Στην συνέντευξη αυτή που παραχώρησε την Κυριακή στη Δαμασκό και μεταδόθηκε την Τρίτη (1/12), ο Άσαντ δήλωσε πως η κατάρριψη του ρωσικού αεροσκάφους από την τουρκική αεροπορία στις 24 Νοεμβρίου, έδειξε τη δυσαρέσκεια της Άγκυρας για τις εξελίξεις στα μέτωπα στη Συρία, που όπως υποστήριξε ο Σύρος πρόεδρος είναι υπέρ της κυβέρνησης.  

«Πιστεύω πως η κατάρριψη του αεροσκάφους έδειξε τις πραγματικές προθέσεις του Ερντογάν, κι ότι έχασε την ψυχραιμία του, επειδή η ρωσική επέμβαση άλλαξε την ισορροπία στο έδαφος», επεσήμανε ο Άσαντ και συμπλήρωσε «ο πόλεμος ενάντια στην τρομοκρατία συνεχίζεται. Η ρωσική υποστήριξη ή συμμετοχή θα ενισχυθεί. Είναι αυξημένη έτσι και αλλιώς. Δεν υπάρχει επιστροφή όσον αφορά αυτό».   Ο Άσαντ πρόσθεσε πως τα μέλη των οργανώσεων των ανταρτών θα έχουν πλήρη αμνηστία εάν είναι έτοιμοι να παραδώσουν τα όπλα τους, αλλά υποστήριξε πως ο αφοπλισμός δεν μοιάζει να είναι επιλογή για τα μέλη του Ισλαμικού Κράτους ή του Μετώπου αλ Νόσρα.

«Όταν παραδώσουν τα όπλα τους και επιστρέψουν στις φυσιολογικές ζωές τους, η κυβέρνηση θα τους χορηγήσει αμνηστία», είπε. «Δεν κατηγορείστε για οποιοδήποτε έγκλημα. Είστε ελεύθεροι να επιστρέψετε στις κανονικές ζωές σας, αλλά στις ειρηνικές ζωές σας», τόνισε.   Παράλληλα, ανέφερε πως ανάμεσα στους Σύρους πρόσφυγες οι οποίοι φθάνουν στην Ευρώπη και ζητούν άσυλο υπάρχουν και τρομοκράτες. Ερωτηθείς εάν οι Ευρωπαίοι πρέπει να φοβούνται τους πρόσφυγες από τη Συρία, ο Άσαντ απάντησε: «Είναι ένα μείγμα. Η πλειονότητά τους είναι καλοί Σύροι, πατριώτες… Αλλά ασφαλώς ανάμεσά τους έχουν παρεισφρήσει τρομοκράτες, αυτό είναι αλήθεια».
ΠηγήEnglish French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese