Τα όρια της παράνοιας αγγίζει το κυνήγι που έχει εξαπολύσει το κράτος σε… βάρος ανθρώπων που ενώ έχουν καταθέσει τις πινακίδες των οχημάτων τους και τα έχουν σε ακινησία, καλούνται να πληρώσουν στην εφορία προσαυξημένα με πρόστιμο, τέλη κυκλοφορίας τα οποία τις περισσότερες φορές αγγίζουν πολύ υψηλά ποσά.

Στον νομό Χανίων, υπάρχουν δεκάδες περιπτώσεις ανθρώπων που έχουν φτάσει σε πλήρη απόγνωση καθώς εμφανίζονται να οφείλουν στην εφορία μεγάλα ποσά για τέλη κυκλοφορίας ενώ έχουν καταθέσει τις πινακίδες τους στο μηχανολογικό.

Χανιώτες στα όρια… νευρικής κρίσης

Περίπου 150 – 200 Χανιώτες έχουν καταθέσει τις πινακίδες τους στο Μηχανολογικό στα Χανιά επειδή δεν δύνανται να περάσουν το όχημά τους από τεχνικό έλεγχο στο ΚΤΕΟ.

Οι οδηγοί προχωρούν σε αυτή την κίνηση καθώς δεν μπορούν στην παρούσα φάση να αναταπεξέλθουν οικονομικά στο κόστος του τεχνικού ελέγχου και ειδικά σε περιπτώσεις που το όχημά τους είναι παλιό ή τρακαρισμένο (που σημαίνει ότι δε θα καταφέρει να περάσει επιτυχώς τον έλεγχο). Έτσι αποφασίζουν να καταθέσουν τις πινακίδες τους στο μηχανολογικό και να θέσουν το όχημά τους σε ακινησία μέχρι να αποκτήσουν την οικονομική δυνατότητα να το περάσουν από το ΚΤΕΟ.

Τέτοιες υποθέσεις στα Χανιά, χρονίζουν, καθώς υπάρχουν πινακίδες που βρίσκονται κατατεθειμένες στο μηχανολογικό Χανίων εδώ και τουλάχιστον τρία χρόνια.

Ο φαύλος κύκλος

Η εφορία έχει στείλει τσουχτερά ραβασάκια σε δεκάδες Χανιώτες (το πρόβλημα βέβαια είναι πανελλαδικό και το αντιμετωπίζουν χιλιάδες πολίτες της χώρας) βεβαιώνοντας οφειλές των τελών κυκλοφορίας, προσαυξημένες με πρόστιμο, χωρίς να δέχεται το γεγονός ότι οι συγκεκριμένοι οδηγοί είχαν θέσει σε ακινησία τα αυτοκίνητα με την κατάθεση των πινακίδων τους στο μηχανολογικό.

Αν αναρωτηθείτε γιατί δεν αποφασίζουν να διαγράψουν οριστικά το αυτοκίνητο από την ιδιοκτησία τους, ώστε να μη χρειάζεται να υποβληθούν σε όλη αυτή την αγωνία, η απάντηση είναι ότι για να το πράξουν θα πρέπει πρώτα να υπάρχει βεβαίωση ότι έχουν πληρωθεί όλα τα τέλη κυκλοφορίας.

Χαρακτηριστική περίπτωση

Σ’ αυτόν τον φαύλο κύκλο έχουν βυθιστεί δεκάδες Χανιώτες. Κάποιες περιπτώσεις μάλιστα είναι χαρακτηριστικές.

Μια γυναίκα η οποία έχασε από τη ζωή τον πρώην σύζυγό της, έκανε αποδοχή κληρονομιάς του οχήματός του. Μαζί με αυτό όμως… αποδέχτηκε και το χρέος στην εφορία, που φτάνει με τις προσαυξήσεις τα 1200 ευρώ από τα ανεξόφλητα τέλη κυκλοφορίας που βάραιναν το όχημα, το οποίο ωστόσο, ήταν αδρανοποιημένο με κατατεθειμένες τις πινακίδες στο μηχανολογικό.

Αυτό δεν είναι το μοναδικό περιστατικό δυστυχώς. Οι περισσότερες περιπτώσεις από τις 150 – 200 των Χανιωτών οδηγών που έχουν καταθέσει πινακίδες, το έκαναν γιατί δεν μπορούν οικονομικά να ανταπεξέλθουν στις υποχρέωσεις και τα έξοδα που αυτό συνεπάγεται, παρόλα αυτά το κράτος γυρνά επιδεικτικά την πλάτη και τους υποβάλλει σε μια ταλαιπωρία και οικονομική αφαίμαξη που μόνο ένας παραλογισμός θα δικαιολογούσε. Πραγματικά τι θα κάνουν όλοι αυτοί οι άνθρωποι που έχουν βεβαιωμένες οφειλές για τέλη οχημάτων που δεν κυκλοφορούσαν;

Η μη απάντηση

Επικοινωνήσαμε με τον υπουργό Οικονομίας, Γιώργο Σταθάκη, στον οποίο αναφέραμε το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν με την εφορία και στα Χανιά δεκάδες οδηγοί. Ο κ. Σταθάκης δήλωσε πως δε γνωρίζει τίποτα γι αυτό και αρκέστηκε γρήγορα να μας παραπέμψει στον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, Τρύφωνα Αλεξιάδη.English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese