Όλοι γνωρίζουμε ότι μπορούμε να φροντίσουμε τους άλλους καλύτερα, αν πρώτα…
έχουμε φροντίσει τον εαυτό μας. Πρέπει να είμαστε καλά ώστε να δώσουμε τη καλύτερη δυνατή φροντίδα και αγάπη στους ανθρώπους που αγαπάμε.

Ωστόσο οι μαμάδες είναι τόσο αφοσιωμένες στη φροντίδα των παιδιών τους, των συντρόφων τους αλλά και του σπιτιού, που συχνά παραγκωνίζουν τον εαυτό τους. Εδώ είναι μερικά σημάδια που φανερώνουν ότι πρέπει να δείξετε μεγαλύτερη προσοχή στον εαυτό σας και πώς να τα καταφέρετε.

Δεν προλαβαίνετε να τα κάνετε όλα
Υπάρχουν δύο λόγοι για τους οποίους δεν μπορείτε να κάνετε όλα όσα θέλετε. Ο πρώτος λόγος είναι επειδή η λίστα με τα πρέπει είναι πολύ μεγάλη (Σας θυμίζει κάτι;) και ο δεύτερος λόγος είναι απλά επειδή τα αμελείτε. Δεν σας ενδιαφέρει να ασχοληθείτε με τα καθήκοντά σας επειδή ξέρετε ότι δεν θα τα φέρετε εις πέρας. Κάνετε πάρα πολλά πράγματα, τα οποία δεν σας γεμίζουν.

Είστε συχνά κουρασμένες ή άρρωστες
Υπάρχουν φορές που απλά κανείς δεν μπορεί να γλιτώσει από την γρίπη. Αλλά μερικές φορές η κούραση και η αδιαθεσία συμβαίνει επειδή δεν φροντίζουμε όπως πρέπει τον εαυτό μας. Αν δεν κοιμάστε αρκετά, δεν τρέφεστε σωστά και δεν ξεκουράζεστε αρκετά , είναι φυσικό να είναι επιρρεπείς στις ασθένειες.

Έχετε υπομονή ΜΗΔΕΝ
Αυτή είναι και η σημαντικότερη ένδειξη για μια γυναίκα ότι δε αφιερώνει αρκετό χρόνο στον εαυτό της. Τις περισσότερες φορές ξεκινάτε τις συνομιλίες σας με τις άλλες μαμάδες λέγοντάς τους πόσο πολύ σας εκνευρίζουν τα παιδιά σας ή πόσο άτακτα και ανυπάκουα είναι. Έχετε σκεφτεί ποτέ πώς είναι δυνατόν να διατηρήσετε τη ψυχραιμία και την υπομονή σας όταν εσείς οι ίδιες δεν έχετε χρόνο να «φορτίσετε» τις μπαταρίες σας;

Πώς να βάλετε τον εαυτό σας σε προτεραιότητα
Μάθετε να λέτε όχι!
Αποκτήστε τη συνήθεια να δίνετε μια τυπική απάντηση σε οποιαδήποτε πρόσκληση, όποιος κι αν ρωτάει, οτιδήποτε κι αν είναι. Μπορείτε για παράδειγμα να δίνετε μια διπλωματική απάντηση του τύπου «Θα δω το πρόγραμμά μου. Θα σε πάρω τηλέφωνο για να το επιβεβαιώσω.» Αυτό σας δίνει χρόνο για να σκεφτείτε αν θέλετε πραγματικά να πείτε ναι ή όχι. Κάντε ένα επιπλέον βήμα και σκεφτείτε ότι ανά πάσα στιγμή λέγοντας ναι σε κάτι, λέτε κι ένα όχι σε κάτι άλλο. Αν λέτε περισσότερα ναι σε πράγματα που έχουν σημασία για εσάς, η διάθεση και η ψυχολογία σας αυτομάτως θα αλλάξουν.

Κάντε τις δουλειές του σπιτιού διασκέδαση
Πρέπει να βάλετε ηλεκτρική σκούπα, να πλύνετε τα πιάτα, να βάλετε πλυντήριο, να απλώσετε τα ρούχα, να σιδερώσετε, να …οι δουλειές του σπιτιού δεν σταματούν ποτέ και πάντα θα υπάρχει κάτι να κάνετε αλλά τουλάχιστον μπορείτε να τις κάνετε με έναν τρόπο πιο διασκεδαστικό! Δυναμώστε την ένταση της μουσικής και συνεχίστε τις δουλειές σας με μουσική υπόκρουση. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να μην ακούτε μουσική, ενώ τρίβετε τα πλακάκια της μπανιέρας για παράδειγμα.

Δεχθείτε βοήθεια
Ένας από τους λόγους για τους οποίους δεν σας περισσεύει χρόνος, είναι επειδή επιμένετε να τα κάνετε όλα μόνες σας. Θα νιώσετε ένα τεράστιο βάρος να φεύγει από πάνω σας αν για παράδειγμα αναθέσετε την μαγειρική το Σαββατοκύριακο στον σύζυγό σας. Θα είναι τεράστια ανακούφιση να μην μαγειρεύετε τουλάχιστον δύο ημέρες την εβδομάδα. Μπορείτε επίσης να εμπλέξετε και τα παιδιά στις δουλειές του σπιτιού. Διαβάστε σε σχετικό άρθρο του Baby.gr: Δουλειές του σπιτιού: Πώς μπορούν τα παιδιά να βοηθήσουν και τι να κάνουν.

Δώστε το καλό παράδειγμα
Καμιά φορά είναι ευκολότερο να κάνετε πράγματα για τα παιδιά παρά για εσάς τις ίδιες. Έτσι δεν είναι; Αν ναι, αυτή η συμβουλή θα κάνει τη μεγαλύτερη διαφορά σε εσάς. Σκεφτείτε την κόρη σας (ή τον γιος σας) ως ενήλικα. Πώς θέλετε να σας σκέφτεται; Ως μια υστερική και γκρινιάρα μαμά που έτρεχε για να προλάβει να κάνει τα πάντα αλλά ποτέ δεν έμενε ικανοποιημένη; Ή ως μια χαλαρή και άνετη μαμά; Μην ξεχνάτε ότι αποτελείτε πρότυπο. Δείξτε στα παιδιά πώς πρέπει να φροντίζουν τον εαυτό τους με τη φροντίδα του εαυτού σας .

Όπως βλέπετε υπάρχουν πολλοί τρόποι που μπορείτε να βάλετε τον εαυτό σας σε προτεραιότητα. Τι απ’ όλα αυτά θα κάνετε σήμερα;
ΠηγήEnglish French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese