«Η λύση στο χρέος είναι αυτή που θα αποδεσμεύσει επενδύσεις και…
θα διώξει το Grexit από την ατζέντα, δήλωσε από το βήμα του συνεδρίου που πραγματοποιεί το Ελληνοαμερικανικό Επιμελητήριο, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Ο υπουργός Οικονομικών άσκησε και κριτική στην πρώτη κυβέρνηση της Αριστεράς, λέγοντας ότι «αν είναι να κάνει κάποιος κριτική στην πρώτη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, μπορεί να πει ότι δεν έκανε πολλά για την πάταξη της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς και δεν μας εμπόδισαν οι θεσμοί». Συνεχίζοντας ο κ. Τσακαλώτος, ανέφερε πως «τον Μάρτιο του 2016 θα παρουσιάσουμε στους θεσμούς το αναπτυξιακό σχέδιο και η στρατηγική είναι να έχουμε τελειώσει με τα τρία βήματα του χάρτη για να περάσουμε από τον φαύλο κύκλο στον ενάρετο κύκλο», ενώ προηγουμένως είχε παρουσιάσει τα τρία βήματα του οδικού χάρτη της κυβέρνησης ως εξής: Ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών, ολοκλήρωση πρώτου ελέγχου και ρύθμιση του χρέους.

Ειδικά για το χρέος ο υπουργός Οικονομικών υποστήριξε ότι δεν θα πρέπει να υπάρξουν και πάλι λύσεις όπως αυτές που έχουν χρησιμοποιηθεί έως τώρα, γιατί απλώς «πετάνε τον τενεκέ παρακάτω».

Όπως είπε χαρακτηριστικά «αν δεν πάρουμε τις αποφάσεις τον Φεβρουάριο και πάει για το τέλος του έτους ή το 2017, τότε όλες οι αποφάσεις των επενδυτών θα καθυστερήσουν για τότε. Κάποιος που έχει χρήματα να καταναλώσει θα περιμένει, το ίδιο οι αποταμιευτές και οι επενδυτές, λόγω του Grexit. Κάποιος που έχει χρήματα θα πρέπει να καταναλώσει και να επενδύσει. Και δεν θα το πράξει αν δεν φύγει το Grexit από την ατζέντα».

Τέλος, ζήτησε από την Ευρώπη αλληλεγγύη και για τα οικονομικά εκτός από την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης.

Σύμφωνα με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, δεν μπορεί η ελληνική κυβέρνηση να είναι συνεχώς υπό αμφισβήτηση. Ούτε μπορεί να υπάρχει πάντα το ερώτημα για τον ηθικό κίνδυνο να μην πληρώσει κάποιος που χρωστά. Αν κάποιος όμως έχει δανειστεί περισσότερο από ότι μπορεί να πληρώσει, κάποιος του δάνεισε τα κεφάλαια αυτά. Ο ηθικός κίνδυνος είναι και για τις τράπεζες και τις χώρες που δανείζουν, ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός.English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese