Παραιτήθηκε ο Μάρκο Πάρμα, διευθυντής του δημοτικού σχολείου και γυμνασίου της περιοχής Ροτσάνο, κοντά στο Μιλάνο, ο οποίος είχε αποφασίσει την αναβολή της καθιερωμένης χορωδίας των Χριστουγέννων «για να μην θιγεί η…

 

ευαισθησία αλλόθρησκων μαθητών».

Ο Πάρμα είχε αποφασίσει η χριστουγεννιάτικη χορωδία των μαθητών να αναβληθεί, από τις 23 Δεκεμβρίου, για τις 21 Ιανουαρίου, μετατρέποντάς την σε «πρόγραμμα χειμερινών τραγουδιών».

Στο συγκεκριμένο σχολείο το 20% των μαθητών είναι μουσουλμάνοι και ο διευθυντής θεώρησε ότι δεν ήταν η πρέπουσα στιγμή (λόγω και του κλίματος που δημιουργήθηκε μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις του Παρισιού) για να δεχθεί την πρόταση δυο μητέρων, «να διδάξουν χριστιανικά τραγούδια στο σύνολο των μαθητών».

Η όλη υπόθεση πήρε αμέσως μεγάλη διάσταση και οι γονείς των παιδιών διχάστηκαν. Ένα μέρος υπερασπίσθηκε τον Μάρκο Πάρμα, με τη λογική ότι, κυρίως η Λέγκα του Βορρά, διαστρέβλωσε και εκμεταλλεύθηκε πολιτικά το όλο γεγονός.

Κάποιοι άλλοι – ανάμεσά τους και κάποιοι αλλοδαποί μουσουλμάνοι- δήλωσαν στους δημοσιογράφους ότι δεν έχουν κανένα πρόβλημα να πραγματοποιηθεί κανονικά η καθιερωμένη συναυλία των Χριστουγέννων με την χορωδία των μαθητών.

Στην όλη υπόθεση θέλησε να παρέμβει και ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι, σύμφωνα με τον οποίο «διάλογος δεν σημαίνει ότι πρέπει να πνίγουμε τις διάφορες ταυτότητες σε ένα ασαφές και ανούσιο πολιτικά ορθόν» και κατά συνέπεια «όλη η Ιταλία, χριστιανών και λαϊκών, δεν πρόκειται ποτέ να αποχωριστεί τα Χριστούγεννα, ό,τι και αν πιστεύει ο διευθυντής σχολείου του Ροτσάνο».

Ο 63χρονος διευθυντής αποφάσισε τελικώς να παραιτηθεί, αν και επανέλαβε ότι η απόφασή του «στόχευε μόνον στον σεβασμό όσων έχουν μια άλλη κουλτούρα και θρησκεία» και επιθυμούσε «να συμβάλει στην κοινωνική ένταξη όλων των κατοίκων της περιοχής».English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese