Μια γερμανική εταιρεία κατασκευής μπαταριών ξεκίνησε ένα σύστημα επιμερισμού ηλιακής ενέργειας που κάνει… τα νοικοκυριά που είναι εξοπλισμένα με φωτοβολταϊκά συστήματα και συστήματα αποθήκευσης της μπαταρίας, να εξαρτώνται λιγότερο από τις μεγάλες επιχειρήσεις ενέργειας, επιτρέποντάς τους να μοιράζονται την ηλεκτρική ενέργεια που αποθηκεύουν.

Η sonnenCommunity, όπως ονόμασε το σύστημα η εταιρεία κατασκευής μπαταριών Sonnerbatterie, έχει ως στόχο να βελτιώσει την κατανομή των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και τη μείωση του κόστους της ηλεκτρικής ενέργειας για τους συμμετέχοντες.

Για 3.599 ευρώ, κάθε μέλος της sonnenCommunity μπορεί να αγοράσει ένα έξυπνο σύστημα μπαταρίας για την αποθήκευση της πλεονάζουσας ενέργειας που παράγεται από τα φωτοβολταϊκά του νοικοκυριού τους.

Η ενέργεια στη συνέχεια προσφέρεται μέσω Διαδικτύου σε άλλα μέλη προς αγορά.

«Με την sonnenCommunity, προσφέρουμε για πρώτη φορά σε όλα τα νοικοκυριά που θέλουν να καθορίσουν το δικό τους ενεργειακό μέλλον, πρόσβαση σε οικονομικά προσιτή, καθαρή ηλεκτρική ενέργεια», δήλωσε ο Κριστόφ Όστερμαν, Διευθύνων Σύμβουλος της Sonnenbatterie.

Το λογισμικό της πλατφόρμας λαμβάνει υπ’ όψιν την πρόγνωση του καιρού και την κατανάλωση δεδομένων σε πραγματικό χρόνο για την εξισορρόπηση της προσφοράς και της ζήτησης.

Σύμφωνα με τη Sonnenbatterie, ακόμη και τα νοικοκυριά χωρίς φωτοβολταϊκές εγκαταστάσεις μπορούν να λάβουν μέρος στο πρόγραμμα, αγοράζοντας ηλεκτρική ενέργεια φθηνότερα από ό,τι είναι διαθέσιμη από τους σημαντικότερους προμηθευτές.

Η πρωτοβουλία αυτή έρχεται σε μια στιγμή κατά την οποία η τεχνολογία μπαταριών μεγάλης κλίμακας θεωρείται οικονομικά προσιτή μετά από πολλά χρόνια.

Η Sonnenbatterie έχει ήδη πουλήσει 8.500 μονάδες μπαταριών λιθίου.

Στη Γερμανία, περίπου 25.000 μπαταρίες αποθήκευσης ηλιακής ενέργειας βρίσκονται σε λειτουργία, ενώ περίπου 1,5 εκατομμύρια νοικοκυριά έχουν εγκαταστήσει ηλιακούς συλλέκτες.

Εξάλλου, η αμερικανική κατασκευάστρια ηλεκτρικών οχημάτων Tesla προσπαθεί επίσης να εισέλθει δυναμικά σε αυτή την αγορά από το 2016.English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese