Το νέο turbo diesel R18 e-tron quattro της Audi για την κατηγορία LMP1 του πρωταθλήματος WEC εντάσσεται πλέον στην κατηγορία των 6 megajoule, αντί αυτής των τεσσάρων στην…
οποία συμμετείχε πέρσι. Αντί του συστήματος αποθήκευσης ενέργειας στο βολάν το οποίο η Audi χρησιμοποιούσε από το 2012, πλέον έχει υιοθετήσει το ίδιο σύστημα μπαταριών ιόντων λιθίου που έδωσε στην Porsche  τους τίτλους οδηγών και κατασκευαστών φέτος.

Ανεβαίνοντας στην κατηγορία των 6 megajoule τα diesel Audi θα είναι στο ίδιο επίπεδο συνολικής απόδοσης με τις Porsche και Toyota, οι κινητήρες εσωτερικής καύσης των οποίων είναι βενζίνης. Η ανάκτηση ενέργειας γίνεται μόνο από τους δύο εμπρός τροχούς. Από το 2014 έχει απαρνηθεί το σύστημα ανάκτησης της ενέργειας από το turbo, ενώ το βάρος του κινητήρα diesel δεν επιτρέπει την χρήση ενός συστήματος ανάκτησης ενέργειας και από τον πίσω άξονα. Η αεροδυναμική σχεδίαση μοιάζει και είναι ιδιαίτερα σύνθετη, όπως μπορεί κανείς να διαπιστώσει παρατηρώντας τις φωτογραφίες.

Προφανώς είναι σε εξέλιξη μια στρατηγική που στόχο έχει να αποκαταστήσει την αξιοπιστία του ομίλου όσον αφορά στους κινητήρες diesel. Ο Wolfgang Ullrich, επικεφαλής της Audi Sport δήλωσε: «Το νέο R18 δείχνει ότι η Audi παραμένει εστιασμένη στους αγώνες και συνεχίζει με το γκάζι στο πάτωμα. Συνειδητή επιλογή μας είναι να επιμείνουμε στην τεχνολογία TDI, την πλέον αποδοτική τεχνολογία όπως έμπρακτα έχουμε αποδείξει στις 24 ώρες του LeMans». Η τοποθέτηση αυτή έρχεται μια εβδομάδα μετά την δήλωση του νέου προέδρου του group VW, Matthias Muller, ότι τα αγωνιστικά προγράμματα είναι ασφαλή, παρά τον οικονομικό κλυδωνισμό που έχει προκαλέσει στον όμιλο το dieselgate.

ΠηγήEnglish French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese