«Η συνάθροιση των αγνώστων» (Gathering of strangers). Είναι η μοναδική διευκρινιστική πινακίδα που σηματοδοτεί τη λειτουργία του «Whitworth» – του Μουσείου του Μάντσεστερ στο μέσον ενός μεγάλου- υποβαθμισμένου και επικίνδυνου…

 

μέχρι πρόσφατα πάρκου, ένα μόλις μίλι από το κέντρο, δίπλα απ» το νοσοκομείο της πόλης.

Το Μουσείο – ένα μάλλον τρομερό ογκώδες κτίριο, ιδρύθηκε στα βικτωριανά 1889 και φιλοξενούσε στις αίθουσές του πίνακες, γλυπτά, υφάσματα, ταπισερί κ.α.

Μετά τα πρώτα χρόνια της λειτουργίας του, και παράλληλα με την βιομηχανική εξέλιξη και υποβάθμιση της πόλης (της βρετανικής συν-πρωτεύουσας) το ενδιαφέρον του κοινού -πολιτών μάλλον εξέπεσε…

Στα 2013 το Μουσείο έλαβε χρηματοδότηση 15 εκατομμυρίων λιρών για την ανακαίνιση και επέκτασή του. Το μουσείο έκλεισε, για τις εργασίες (έγιναν με την προσθήκη επεκτάσεων από… γυαλί) και ξανά-άνοιξε για το κοινό στις 14 Φεβρουαρίου (ανήμερα της γιορτής των ερωτευμένων) του 2015.

Στη διάρκεια των εργασιών πολλά από τα εκθέματα μεταφέρθηκαν και εκτίθεντο σε κεντρικά μεγάλα καταστήματα της πόλης, σε σούπερ-μάρκετ, στα ΚΑΠΗ και το γειτονικό νοσοκομείο της περιοχής.

Το πάρκο πέριξ του μουσείου γέμισε χρωματιστές ομπρέλες, τα παγκάκια του φιλοξενούσαν εκπαιδευτικά προγράμματα για παιδιά κι όταν ήρθε η ώρα των εγκαινίων οι πρώτες προσκλήσεις δεν στάλθηκαν στους «επισήμους» απ» το Λονδίνο (πρωτεύουσα) αλλά στους κατοίκους της υποβαθμισμένης περιοχής πέριξ του πάρκου, σε οικογένειες και ηλικιωμένους, με την ένδειξη «Ερωτευτείτε ξανά Με αγάπη W (Whitworth)».

Μόνο στα εγκαίνια -την ημέρα των ερωτευμένων του 2015- το νέο μουσείο επισκέφθηκαν 25.000 άτομα. Έκτοτε, στο διάστημα των εννέα μηνών από την επαναλειτουργία της Tate του Βορρά (όπως επ-ονομαζόταν η γκαλερί) επισκέφθηκαν περισσότερα από 400.000 άτομα (τα προηγούμενα χρόνια η ετήσια επισκεψιμότητα δεν ξεπερνούσε τους 170.000 επισκέπτες)

Σήμερα το Μουσείο του Μάντσεστερ του βρετανικού Βορρά, είναι το «Μουσείο της χρονιάς 2015» για τη Βρετανία ενώ τιμήθηκε ήδη με σειρά άλλων μουσειακών βραβείων και διακρίσεων.

Την ιστορία διηγήθηκε στη Θεσσαλονίκη ενώπιον πολυπληθέστατου ακροατηρίου εκπροσώπων μουσείων και πολιτιστικών οργανισμών της πόλης αλλά και εκατοντάδων φοιτητών που παρακολουθούσαν την ημερίδα η Esme Ward η επικεφαλής προγραμμάτων κοινού του Whitworth και Μουσείου του Μάντσεστερ.

«Γνωρίζω καλά τι σημαίνει συμπρωτεύουσα και πόλη του Βορρά. Στην πατρίδα μου λέμε στο βορρά τα πράγματα είναι σκούρα». Μπορούμε όμως να τα χρωματίσουμε αρκεί, οι άγνωστοι να συναθροιστούν.

Στο μουσείο μας την καταφέραμε αυτή την… συνάθροιση των αγνώστων, έλεγε χαρακτηριστικά η κ. Ward κλείνοντας την εισήγησή της με τίτλο «Στη διαρκή υπηρεσία του κοινού: Μεταμορφώνοντας τη Whitworth», στο πλαίσιο του συνεδρίου για θέματα μουσειακών πρακτικών που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μουσικής της Θεσσαλονίκης.

Το συνέδριο με τίτλο «Τα Μουσεία Είμαστε Εμείς: Διευρύνοντας τον Ρόλο των Μουσείων και των Πολιτιστικών Οργανισμών στην Κοινωνία», διοργάνωσε για πέμπτη συνεχή χρονιά το Γενικό Προξενείο των Η.Π.Α. στη Θεσσαλονίκη, το Βρετανικό Συμβούλιο, το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης και το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης υπό την αιγίδα του Δήμου Θεσσαλονίκης και της Κίνησης των Πέντε Μουσείων Θεσσαλονίκης.English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese