Έντονες επικρίσεις στους χειρισμούς της Κυβέρνησης αλλά και των δυο μεγάλων κομμάτων σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, διατύπως σήμερα ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος, ο οποίος …
τόνισε πως το κόμμα του απαιτεί συνέχιση της Κυπριακής Δημοκρατίας μετά τη λύση.

Σε χαιρετισμό του στο πολιτικό συνέδριο της ΝΕΔΗΚ, που πραγματοποιήθηκε στη Λεμεσό, ο κ. Παπαδόπουλος ανέφερε ότι εδώ και επτά χρόνια η πολιτική στο Κυπριακό που ακολουθήθηκε από την τέως και ακολουθείται και από την παρούσα Κυβέρνηση, δεν έχει φέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα, αλλά έχει καταφέρει το αντίθετο.”Εμείς να βρισκόμαστε σε πολύ χειρότερη θέση από εκεί που ξεκινήσαμε και η Τουρκία σε πολύ καλύτερη θέση”.

“Η διαδικασία των διαπραγματεύσεων έχει μετατραπεί από διαδικασία πάρε-δώσε σε διαδικασία δώσε-δώσε. Πάμε από τη μια γενναιόδωρη προσφορά στην άλλη, από τη μια μονόπλευρη μονομερή υποχώρηση στην άλλη, χωρίς να έχουμε δει μέχρι σήμερα οποιοδήποτε αντάλλαγμα ή υποχώρηση από πλευράς της Τουρκίας”, είπε ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ, ο οποίος έκανε λόγο για αλαζονική συμπεριφορά από τον Τ/κ ηγέτη.

Συγκεκριμένα, όπως είπε, η άρνηση του κ. Ακιντζί να παρευρεθεί σε δείπνο επειδή ο ΥΠΕΞ της Γερμανίας δεν θα τον προσφωνούσε “πρόεδρο” αλλά και η άρνηση του να συναντηθεί με τον ΥΠΕΞ της Ρωσίας σε ουδέτερη τοποθεσία, όπως η Πράσινη Γραμμή, αποδεικνύει πως “δεν τον ενδιαφέρει τον κ. Ακιντζί να συζητήσει την ουσία του Κυπριακού και αυτό που τον ενδιαφέρει είναι η αναβάθμιση, είναι να καθιερωθεί ο κανόνας και το προηγούμενο ότι έχουμε συν-πρόεδρο στην Κύπρο, όπου κατά κανόνα ο κάθε αξιωματούχος άλλου κράτους πρέπει να τον επισκέπτεται στο λεγόμενο προεδρικό του, όπως θα πράξει δυστυχώς ο Υπουργός Εξωτερικών της Αμερικής”.

Ο Νικόλας Παπαδόπουλος διερωτήθηκε παράλληλα γιατί δεν ακούστηκε οποιαδήποτε διαμαρτυρία από πλευράς της Κυβέρνησης για τη συνάντηση του Υπουργού Εξωτερικών της Αμερικής με τον Τ/κ ηγέτη στο ούτω καλούμενο προεδρικό, αλλά και γιατί, από την άλλη, δεν ευχαρίστησε η Κυβέρνηση τη στάση του Ρώσου Υπουργού Εξωτερικών, που αρνήθηκε να συναντήσει τον Τ/κ ηγέτη παρά μόνο σε ουδέτερο έδαφος.

“Σιγή ιχθύος. Ενθαρρύνουν αυτές τις επισκέπτες. Ούτε καν αναγνωρίζουν και δεν ευχαριστούν αξιωματούχους ενός ξένου κράτους, ενός μέλους του ΣΑ γι’ αυτήν τους τη γενναία και συνεπέστατη πράξη να αναγνωρίσουν και να προσδώσουν τιμή και κύρος στην ίδια την Κυπριακή Δημοκρατία”, είπε για τους κυβερνώντες ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ, προσθέτοντας ότι “αυτή είναι η νοοτροπία με την οποίαν δυστυχώς χειρίζονται κάποιοι το Κυπριακό σήμερα”.

Κάλεσε παράλληλα τις ηγεσίες ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ “να σταματήσουν να κρύβονται πίσω από εποικοδομητικές ασάφειες” και να απαντήσουν αν συμφωνούν με τη θέση του ΔΗΚΟ ότι πρέπει να συνεχίσει να υφίσταται η Κυπριακή Δημοκρατία μετά τη λύση του Κυπριακού.

“Συμφωνούν μαζί μας ότι αυτός πρέπει να είναι ο πρωταρχικός στόχος και σκοπός των προσπαθειών επίλυσης του Κυπριακού, ναι ή όχι. Θα μας φέρουν μια εισήγηση για να αλλάξει το Σύνταγμα της Κυπριακής Δημοκρατίας έτσι ώστε να μετατραπεί σε Ομοσπονδία ή θα μας φέρουν κάτι άλλο; Τι θα απογίνει η Κυπριακή Δημοκρατία μετά τη λύση;”, διερωτήθηκε ο κ. Παπαδόπουλος.

Είπε ακόμη ότι το ΔΗΚΟ, “αυτό το κόμμα που υπερασπίστηκε την Κυπριακή Δημοκρατία, απαιτεί τη συνέχιση της και θα αγωνιστεί για να συνεχίσει να υφίσταται, γιατί αυτό είναι το καθήκον μας. Το ΔΗΚΟ δεν θα αποδεχθεί λύση του Κυπριακού που δεν διασφαλίζει αυτήν τη συνέχεια, δεν θα διασφαλίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα και την εύρυθμη λειτουργία του κράτους μας”.

ΠηγήEnglish French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese