Ο διευθυντής της βιομηχανίας όπλων «Ζάσταβα» στο Κραγκούγεβατς, Μιλόικο Μπρζάκοβιτς, επιβεβαίωσε ότι κάποια από τα Καλασνίκοφ που χρησιμοποίησαν οι …
δράστες των τρομοκρατικών επιθέσεων στο Παρίσι την 13η Νοεμβρίου ήταν γιουγκοσλαβικής κατασκευής.

«Από τον έλεγχο των σειριακών αριθμών που φέρουν εφτά-οχτώ όπλα που χρησιμοποίησαν οι τρομοκράτες προκύπτει ότι κατασκευάστηκαν στο Κραγκούγεβατς» αναφέρει στη δήλωση του ο Μπρζάκοβιτς. Διευκρινίζει ότι πρόκειται για την γιουγκοσλαβική εκδοχή του σοβιετικού αυτόματου πυροβόλου όπλου ΑΚ-47 (Καλασνίκοφ) που χρησιμοποιούσε ο γιουγκοσλαβικός στρατός.

Ο Μιλόικο Μπρζάκοβιτς αναφέρει, επίσης, ότι ένας μεγάλος αριθμός από τα όπλα αυτά μετά την διάλυση της Γιουγκοσλαβίας πέρασαν στην κατοχή των ενόπλων δυνάμεων των νέων κρατών που ιδρύθηκαν.

Ο καθηγητής της Σχολής εθνικής ‘Αμυνας του Πανεπιστημίου του Βελιγραδίου, Ζόραν Ντράγκισιτς, σε συνέντευξη του στο πρακτορείο ειδήσεων «Τανγιουγκ», επισημαίνει ότι τα όπλα ΑΚ-47 είχαν στις αποθήκες οπλισμού της Παλλαϊκής Αμυνας όλες οι δημοκρατίες της πρώην Γιουγκοσλαβίας ενώ εξάγονταν και σε πενήντα χώρες του κόσμου.

Επίσης την δεκαετία του ΄90, όταν η Γιουγκοσλαβία βρισκόταν στη δίνη του πολέμου, το Ακ-47 ήταν ένα από τα βασικά όπλα που διακινούσαν παράνομα οι λαθρέμποροι. Συνεπώς, συμπεραίνει ο Ντράγκισιτς, οι δράστες των τρομοκρατικών επιθέσεων στο Παρίσι θα μπορούσαν να είχαν προμηθευτεί τα γιουγκοσλαβικά Καλασνίκοφ από οπουδήποτε και όχι απαραίτητα από τη Σερβία.

ΠηγήEnglish French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese