Στο… στόχαστρο ανεγκέφαλων βρίσκονται πλέον και τα προστατευμένα είδη ζώων όπως τα γεράκια…

Τελευταία παρατηρείται μία αύξηση στα λαβωμένα γεράκια που εντοπίζονται σε διάφορα σημεία της Κρήτης.

Το πιο πρόσφατο περιστατικό συνέβη την περασμένη Δευτέρα όταν στην λίμνη του Κουρνά – μία περιοχή που εντάσσεται στο Natura 2000 – βρέθηκε μία νεαρή γερακίνα που έφερε τραύματα από σφαίρες.

Το άτυχο ζώο βρήκε ο Μάνος Θεοδωράκης ο οποίος κι ενημέρωσε άμεσα το ΕΚΠΑΖ με τους εθελοντές να παίρνουν το λαβωμένο ζώο και να το πηγαίνουν στο κτηνίατρο.

Κατά τις εξετάσεις βρέθηκε ότι το – αυστηρά προστατευόμενο από το Νόμο αρπακτικό – φέρει τραύμα εισόδου στο κεφάλι, ανοιχτό κάταγμα στο δεξί βραχιόνιο και πρόβλημα όρασης στο δεξί μάτι. Στον ακτινολογικό έλεγχο που ακολούθησε διαπιστώθηκε ότι υπάρχουν ακόμη στο σώμα του επτά σκάγια, δύο εκ των οποίων στο κεφάλι. Το άτυχο πουλί μέχρι και την στιγμή αυτή δίνει μάχη για την ζωή του.

Έγγραφη καταγγελία

Το ΕΚΠΑΖ προχώρησε σε έγγραφη καταγγελία στις αρμόδιες Δασικές Αρχές των Χανίων, -η οποία κοινοποιήθηκε στην αρμόδια Αστυνομία, την Ομοσπονδιακή Θηροφυλακή και τον Α΄ Κυνηγετικό σύλλογο Χανίων-, για να γίνουν οι κατάλληλες ενέργειες ώστε να βρεθεί δράστης και να τιμωρηθεί.

Προβληματισμός

Τα περιστατικά πυροβολημένων αρπακτικών είναι πολλά σε ολόκληρη την Κρήτη και οφείλουν να υπάρξουν αυστηρότατοι έλεγχοι και παραδειγματικές τιμωρίες σε όσους κυκλοφορούν και πυροβολούν ανεξαιρέτως ό,τι κινείται, αδιαφορώντας για τον Νόμο και τα ζώα που καταστρέφουν.

ΕΚΠΑΖ

Το ΕΚΠΑΖ είναι ο παλαιότερος και μεγαλύτερος φορέας περίθαλψης αγρίων ζώων στη χώρα, με μόνιμη άδεια από το Κράτος. Λειτουργεί πανελλαδικά και ανελλιπώς για 33 χρόνια με έδρα στην Αίγινα και με εθελοντές σε ολόκληρη την Ελλάδα. Παρακαλούμε αν βρείτε οποιοδήποτε άγριο ζώο (ανεξαιρέτως σπανιότητας) να απευθυνθείτε στον κοντινό σας εθελοντή για να αναλάβει την φροντίδα του.English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese