του Αριστοτέλη Βασιλάκη
Το πολύ σοβαρό περιστατικό της κατάρριψης Ρωσικού μαχητικού από τουρκικά F16, το οποίο… έρχεται σε συνέχεια του τρομοκρατικού χτυπήματος του ISIS στο Παρίσι, προφανέστατα ανοίγει το κουτί της πανδώρας για τους γείτονες μας… Προσωπικά δεν μπω στο τρυπάκι να γράψω, πως το συγκεκριμένο μεμονωμένο περιστατικό μπορεί να οδηγήσει σε μια γενικότερη στρατιωτική Ρωσοτουρκική σύρραξη ή να το πάω ακόμα παραπέρα, μιλώντας για παγκόσμια ανάφλεξη…

Θα γράψω για τις οικονομικές επιπτώσεις που μπορεί να προκύψουν για την επιφανειακά ραγδαία αναπτυσσόμενη τουρκική οικονομία, η οποία κατά την γνώμη μου είναι επίπλαστη και μου θυμίζει έντονα την φούσκα του ελληνικού οικονομικού θαύματος, λίγο πριν μπούμε στα μνημόνια…

Και εξηγούμαι… Το 54,7% των εισαγωγών φυσικού αερίου της Τουρκίας προέρχεται από τη Ρωσία, στοιχείο αρκετά εντυπωσιακό με δεδομένη την ένταση μεταξύ Μόσχας και Άγκυρας. Θα πρέπει να σημειώσουμε, πως σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία το 48.7% της ηλεκτρικής ενέργειας στην Τουρκία παράγεται με φυσικό αέριο. Σύμφωνα με την έκθεση του τουρκικού Ιδρύματος Ενεργειακής αγοράς για το έτος 2014, το φυσικό αέριο στην Τουρκία καταναλώνεται κατά 25,4% στη βιομηχανία, κατά 19,1% στις κατοικίες και κατά 48,7% για την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία η Ρωσία είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος οικονομικός εταίρος της Τουρκίας σε πολλούς οικονομικούς τομείς. Ειδικά σε τομείς όπως τα γεωργικά προϊόντα και γενικά προϊόντα διατροφής, η Ρωσία είναι ο μεγαλύτερος πελάτης των Τούρκων. Επίσης στον τομέα των κατασκευών οι Ρώσοι είναι οι κυριότεροι εμπορικοί εταίροι των Τούρκων, ενώ και στα Κέντρα Ατομικής Ενέργειας υπήρχε συμφωνία κατασκευής τους από Ρώσους.

Το προχτεσινό επεισόδια παράλληλα «απειλεί» με ολοκληρωτική καταστροφή οι μεγάλες επενδύσεις που έγιναν τα τελευταία χρόνια στην Ρωσία από Τούρκους επιχειρηματίες, σε περίπτωση που αναμένεται μποϊκοτάζ στα τουρκικά προϊόντα. Συγκεκριμένα τα τελευταία χρόνια έχουν επενδύσει σε 700 μεγάλα υπερκαταστήματα Τούρκοι επιχειρηματίες στην Ρωσία και τώρα τρέμουν μια πιθανή οικονομική καταστροφή.

Μία άλλη εξίσου σημαντική για να μην γράψω ακόμα μεγαλύτερη συνέπεια, είναι πληροφορία που βγαίνει από χτες σε τουρκικά μέσα ενημέρωσης, ότι έχουν αρχίσει ήδη οι ακυρώσεις τουριστικών επισκέψεων από τη Ρωσία.

Σημειώνεται ότι το 2014 είχαν επισκεφθεί την Τουρκία 4.479.049 Ρώσοι τουρίστες, αριθμός που ισοδυναμεί με το 12,2% των επισκέψεων ξένων τουριστών στην Τουρκία που ήταν συνολικά 36.837.900. Οι Ρώσοι κατατάσσονται δεύτεροι στον κατάλογο των ξένων επισκεπτών στην Τουρκία. Το ίδιο έτος πρώτοι ήταν οι Γερμανοί επισκέπτες με συνολικό αριθμό 5.250.036 και ποσοστό 14,3%.

Και μιας και μιλήσαμε για Γερμανία, αλήθεια τι έχει να πει για όλ’ αυτά η λαλίσταστη κατά τ’ άλλα κα Μέρκελ; Έχει να μας πει κάτι για τον Ερντογάν και τα γιουσουφάκια του, τους τζιχαντιστές; Η Γερμανία – εντελώς ξαφνικά – από παγκόσμιος νταλαβεριτζης έχει λουφάξει… Αυτό είναι πραγματικά πρωτοφανές για τους αλαζόνες Γερμανούς.

Εγώ το γράφω και ουδεμία αμαρτία έχω… Όπου βλέπεις τουρκικό λεονταρισμό, από πίσω κρύβονται τα συμφέροντα των απόγονων των ναζί… Ο κόσμος το “χει τούμπανο και οι Γερμανοί κρυφό καμάρι. Είναι προφανές και γνωστό τοις πάσι πως οι Γερμανοί αποτελούν τους «νταβάδες» του ισλαμοφασίστα Ερντογάν! Όπως είναι φυσικό κανείς φανατικός ισλαμιστής δεν απειλεί τη Γερμανία… Μόνο την Γαλλία, την Ιταλία, την Ελλάδα, την Ρωσία ή τις ΗΠΑ… Η Γερμανοί είναι καλοί χριστιανοί… Και ακόμα καλύτεροι καπιταλιστές για τους τζιχαντιστές…English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese