Παράλληλα, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή των ΑΝΕΛ Δ. Καμμένου, ανέφερε… ότι μόλις 384 οffshore εταιρείες -από τις περίπου 6.000- έχουν ελεγχθεί από το υπουργείο Οικονομικών στο πλαίσιο αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής. Από τους ελέγχους που έγιναν έχουν βεβαιωθεί 129,5 εκατ. ευρώ, ενώ παραδέχθηκε ότι τα αποτελέσματα των ελέγχων «είναι σταγόνα στον ωκεανό».

Ωστόσο διαβεβαίωσε ότι «και αυτές οι υποθέσεις και οι υποθέσεις όλων των λιστών είναι στο στόχαστρο του υπουργείου Οικονομικών». Όπως εξήγησε ο κ. Αλεξιάδης, το πρόβλημα με τις offshore εταιρείες που πρέπει να αντιμετωπιστεί είναι διπλό. Αφορά και τη φοροδιαφυγή που κάνει η ίδια εταιρεία και τη φοροδιαφυγή που επιτρέπει να κάνουν και άλλες εταιρείες.

Μείωση δαπανών
Ακόμη ο κ. Αλεξιάδης δεσμεύθηκε για την περιστολή των λειτουργικών δαπανών του Δημοσίου, όχι με μειώσεις μισθών, απολύσεις και καταργήσεις υπηρεσιών, αλλά μέσα από το νοικοκύρεμα του κράτους.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στις δαπάνες που καταβάλλει το κράτος για την ενοικίαση κτιρίων. «Θα σταματήσουμε» υπογράμμισε «την άθλια πρακτική να ενοικιάζονται κτίρια για εξυπηρετήσεις και να έχουμε άδεια καινούργια κτίρια».

Ανέφερε ως χαρακτηριστικό παράδειγμα το κτίριο Κεράνη στη λεωφόρο Θηβών, το οποίο παραμένει άδειο αν και το υπουργείο Οικονομικών καταβάλλει τον μήνα 220.000 ευρώ (2,62 εκατ. ετησίως) χωρίς να το χρησιμοποιεί.

Όπως είπε ο αναπληρωτής υπουργός, σ’ αυτό το κτίριο θα μεταφερθούν σύντομα το Κέντρο Ελέγχου Μεγάλων Επιχειρήσεων (ΚΕΜΕΕΠ) και το Κέντρο Φορολογουμένων Μεγάλου Πλούτου (ΚΕΦΟΜΕΠ).

Όσον αφορά στη φορολογία των αγροτών, σημείωσε ότι με την αύξηση συντελεστών του φόρου του αγροτικού εισοδήματος προστατεύονται οι αγρότες που βρίσκονται κάτω από το όριο της φτώχειας και κατανέμονται δικαιότερα οι φόροι στο σύνολο των αγροτών.English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese