Το μουσείο Rijksmuseum στο Άμστερνταμ απαγορεύει τις φωτογραφίσεις έργων τέχνης και προτρέπει τους επισκέπτες να τα απαθανατίσουν ζωγραφίζοντάς τα. Αν δεν ξέρουν να σχεδιάσουν, προσφέρονται δωρεάν μαθήματα.

Ο καθένας…

 

θέλει να θυμάται τις όμορφες στιγμές και με κάποιο τρόπο να τις «αιχμαλωτίζει» για πάντα. Ο πιο απλός και διαδεδομένος τρόπος είναι η φωτογραφία.

Κυρίως, στις διακοπές όλοι φωτογραφίζουν. Φίλους, συγγενείς, αξιοθέατα, έργα τέχνης. Τα μουσεία πάντως δεν βλέπουν με καλό μάτι τις φωτογραφίσεις και συνήθως απαγορεύουν φωτογραφικές μηχανές και κινητά τηλέφωνα.

Το περίφημο μουσείο Rijksmuseum στο Άμστερνταμ προωθεί μια εντυπωσιακή πραγματικά εναλλακτική λύση, αναφέρει η Deutsche Welle.

Παρακινεί τους επισκέπτες αντί να φωτογραφίζουν να σχεδιάζουν. Κάθε Σάββατο έχει καθιερώσει την «Ημέρα σχεδίου».

Σύμφωνα με το ολλανδικό μουσείο, η εκστρατεία αυτή έχει σκοπό να δείξει στους επισκέπτες του πως σχεδιάζοντας παρατηρείς πολύ περισσότερα πράγματα αντί φωτογραφίζοντας.

Για λόγους ασφαλείας

Ο επισκέπτης σχεδιάζοντας παρατηρεί το έργο τέχνης πολύ πιο εντατικά και από διαφορετικές οπτικές γωνίες.

Με τον τρόπο αυτό μπορεί να εκτιμήσει πολύ περισσότερο την αξία του. Και όποιος δεν τα καταφέρνει με το σχέδιο δεν χρειάζεται να αγχώνεται.

Το μουσείο προσφέρει δωρεάν μαθήματα αφού βεβαίως πρώτα κάποιος έχει καταβάλει το διόλου ευκαταφρόνητο αντίτιμο των 17,5 ευρώ για το εισιτήριο εισόδου.

Σε όλο τον κόσμο τα μουσεία για λόγους ασφαλείας δεν επιτρέπουν τις φωτογραφίες σέλφι με στικ, με τα μακριά αυτά κοντάρια που διευκολύνουν την φωτογράφιση.

Από την Καπέλα Στιξτίνα στη Ρώμη μέχρι το ΜοΜΑ στη Νέα Υόρκη τα μουσεία φοβούνται ότι τα μακριά αυτά κοντάρια μπορεί να προκαλέσουν ζημιές ή ακόμα και από απροσεξία να τραυματίσουν υπαλλήλους ή άλλους επισκέπτες.

Λονδίνο και Παρίσι πιο ελαστικά

Οι φωτογραφίες σέλφι βέβαια είναι τόσο διαδεδομένες που το 2014 το περιοδικό Time ανακήρυξε τα σέλφι στικ μια από τις 25 σημαντικότερες ανακαλύψεις της χρονιάς.

Ωστόσο, τα μουσεία για λόγους ασφαλείας, όπως για παράδειγμα τα μουσεία του Βατικανού, τα συμπεριλαμβάνουν στα απαγορευμένα αντικείμενα. Στη λίστα αυτή ανήκουν σπρέι πιπεριού, μαχαίρια ή ναρκωτικά.

Όποιος όμως θέλει οπωσδήποτε μια τέτοια φωτογραφία σε ένα μουσείο θα είχε περισσότερες πιθανότητες στο Παρίσι ή στο Λονδίνο.

Τα περισσότερα βρετανικά μουσεία αλλά ακόμα και το μουσείο του Λούβρου στο Παρίσι επιτρέπουν τα σέλφι στικ. Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα για μια φωτογραφία με τη Μόνα Λίζα.

Παρόλα αυτά η ιδέα του ολλανδικού μουσείου, αντί για μια γρήγορη φωτογραφία να βγάλει κανείς μπλοκ και μολύβια και να αρχίσει να σχεδιάζει, είναι όχι μόνο πρωτότυπη αλλά και πιο ουσιαστική.English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese