«Τοίχο» βρήκε μπροστά του ο Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος κάλεσε την Τουρκία να ζητήσει συγγνώμη για την κατάρριψη του ρωσικού αεροσκάφους στη συριακή μεθόριο. «Δεν είμαστε εμείς αυτοί που πρέπει να απολογηθούν»…

 

απαντά ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τονίζει ότι οι Τούρκοι πιλότοι έκαναν απλώς το καθήκον τους.

Ο Ερντογάν κατέστησε σαφές ότι η Τουρκία δεν πρόκειται να ζητήσει συγγνώμη. «Δεν είμαστε εμείς αυτοί που πρέπει να απολογηθούν» ανέφερε χαρακτηριστικά, σε δηλώσεις που έκανε στο CNN. Ακόμη, τόνισε ότι οι Τούρκοι πιλότοι που κατέρριψαν το ρωσικό μαχητικό «έκαναν το καθήκον τους, ακολουθώντας τους κανόνες».

Πώς απελευθερώθηκε ο Ρώσος πιλότος

«Συγγνώμη θα πρέπει να ζητήσουν αυτοί που παραβίασαν τον εναέριο χώρο μας». Οι πιλότοι μας απλώς έκαναν το καθήκον τους, αντιδρώντας στην παραβίαση των κανόνων», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος.

Νωρίτερα, ο πρόεδρος της Ρωσίας δήλωσε ότι η Τουρκία προσπαθεί σκόπιμα να οδηγήσει τις σχέσεις Μόσχας-Άγκυρας σε αδιέξοδο. «Φαίνεται πως η τουρκική ηγεσία σκόπιμα οδηγεί τις σχέσεις σε αδιέξοδο», είπε ο Βλαντιμίρ Πούτιν από το Κρεμλίνο και πρόσθεσε πως η Μόσχα περιμένει ακόμη μια συγγνώμη από την Τουρκία για την κατάρριψη ή μια προσφορά αποζημιώσεων για τις ζημιές.

Οικονομικός πόλεμος

Στο μεταξύ, ο Ρώσος πρωθυπουργός Ντμίτρι Μεντβέντεφ ζήτησε από την κυβέρνησή του να ετοιμάσει μέσα δύο ημέρες σειρά οικονομικών μέτρων σε αντίποινα για την «επιθετική ενέργεια» της Τουρκίας.

Τα μέτρα θα αφορούν τόσο το εμπόριο, όσο και τις επενδύσεις, καθώς και την απασχόληση εργατικού δυναμικού, τον τουρισμό, τις αεροπορικές μεταφορές, ακόμη και τον πολιτισμό, διευκρίνισε ο επικεφαλής της κυβέρνησης στο υπουργικό συμβούλιο η συνεδρίαση του οποίου αναμεταδόθηκε τηλεοπτικά.

Ο Μεντβέντεφ κάλεσε την κυβέρνηση «να θέσει σε εφαρμογή ένα σύνολο μέτρων, στον οικονομικό και πολιτιστικό τομέα, αντιδρώντας στην επιθετική ενέργεια της Τουρκίας». «Προτείνω όλα αυτά να γίνουν μέσα σε δύο ημέρες προκειμένου να περάσουμε το ταχύτερο δυνατό στις απαραίτητες διαδικασίες», διευκρίνισε.

Ερντογάν: Aγοράζουμε πετρέλαιο μόνο από γνωστές πηγέςEnglish French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese