Κλειστό παρέμεινε για τρίτη μέρα χθες το Υποθηκοφυλακείο Μυρτουντίων αφού… ο υποθηκοφύλακας που έχει οριστεί από το Υπουργείο Δικαιοσύνης μετά τη συνταξιοδότηση του προηγούμενου, αρνείται να παραλάβει τη θέση.

Οι επιπτώσεις στην οικονομική και κοινωνική ζωή του τόπου είναι μεγάλες, καθώς έχει παγώσει κάθε δραστηριότητα της οποίας η διεκπεραίωση εξαρτάται από τη λειτουργία των υποθηκοφυλακείων, ενώ μεγάλη είναι και η απώλεια δημόσιων εσόδων.

Πιθανότατα το υπουργείο Δικαιοσύνης να κάνει νέο διορισμό για το υποθηκοφυλακείο Μυρτουντίων και αν δεν δεχθεί και ο επόμενος τότε θα πρέπει να δοθεί πολιτική λύση.

Το Υποθηκοφυλακείο Μυρτουντίων ανήκει στην κατηγορία των άμισθων υποθηκοφυλακείων. Ο υποθηκοφύλακας είναι άμισθος δημόσιος υπάλληλος λειτουργός της Δικαιοσύνης, όπως είναι και ο δικηγόρος, ο συμβολαιογράφος και ο δικαστικός επιμελητής. Άμισθοι υποθηκοφύλακες διορίζονται όσοι επιτύχουν σε πανελλήνιο γραπτό διαγωνισμό.

Το Υποθηκοφυλακείο είναι η δημόσια υπηρεσία στην οποία κατατίθενται επίσημα και φυλάσσονται οι τίτλοι ιδιοκτησίας των ακινήτων καθώς και τα βάρη (υποθήκες, προσημειώσεις, κατασχέσεις) που τα βαρύνουν. Επίσης, στα υποθηκοφυλακεία φυλάσσονται και δικαστικές αποφάσεις σχετικές με ακίνητα και γενικά κάθε πράξη που επηρεάζει τη νομική κατάσταση ενός ακινήτου.

Ο καθένας λοιπόν αντιλαμβάνεται ότι το κλειστό υποθηκοφυλακείο προκαλεί προβλήματα στην οικονομική ζωή του τόπου.English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese