Πέρασε ή όχι από την Πάτρα, ο μακελάρης που βύθισε το Παρίσι και ολόκληρη την Ευρώπη στο πένθος;

Τι λένε οι λιμενικές αρχές της Πάτρας; Επισήμως δεν υπάρχει κανένα σχόλιο. Οι λιμενικές αρχές της Πάτρας δεν επιβεβαιώνουν, αλλά και ούτε διαψεύδουν τα δημοσιεύματα του Ιταλικού Τύπου, αναφέροντας παράλλον ότι οι έλεγχοι συνεχίζονται. Εξάλλου πρόκειται για ένα θέμα εθνικής ασφαλείας για το οποίο απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή.

Σύμφωνα με πηγές του tempo24.gr, αυτήν των ώρα βρίσκονται σε εξέλιξη στοχευμένοι έλεγχοι. Κατά τις ίδιες πληροφορίες αυτοί οι έλεγχοι θα συνεχιστούν για αρκετό καιρό ακόμα, αν και οι αρχές φαίνεται να οδεύουν προς το τελικό συμπέρασμα. Φαίνεται να έχουν “ξεσκονίσει” τα πάντα σχετικά με τα ονόματα των επιβαινόντων σε συγκεκριμένα δρομολόγια, τις φωτογραφίες τους και άλλα στοιχεία.

Επίσης, κατά τις ίδιες πληροφορίες δεν προκύπτει ότι ο τρομοκράτης έμεινε στην πόλη.

Παρόλα αυτά, τα μέτρα που λαμβάνονται στο λιμάνι είναι δρακόντεια, ενώ έχουν ήδη αυξηθεί και τα καθημερινά προληπτικά μέτρα ασφαλείας που λαμβάνονται σε δημόσια κτήρια, υπηρεσίες και άλλα σημεία στα οποία εκτιμούν οι αρχές ότι πρέπει να υπάρχει αυξημένη επίβλεψη.

Να υπενθυμίσουμε ότι σύμφωνα με τον Ιταλικό Τύπο, ο καταζητούμενος για τις επιθέσεις του Παρισιού, Αμπντεσλάμ Σαλά φέρεται να είχε επιβιβασθεί την 1η Αυγούστου σε πλοίο που απέπλευσε από το λιμάνι του Μπάρι και να επέστρεψε την 5η του ίδιου μήνα.

«Έφθασε στο Μπάρι την 1η Αυγούστου με έναν φίλο του, με αυτοκίνητο. Επιβιβάσθηκε με το ΙΧ για την Πάτρα και από εκεί εξαφανίσθηκε για πέντε ημέρες, φτάνοντας, ίσως , στην Συρία», έγραψε η εφημερίδα Κοριέρε Ντέλα Σέρα, που έχει προφανώς πληροφορίες από εισαγγελικές πηγές. Η εφημερίδα του Μιλάνου προσθέτει ότι ο Αμπντεσλάμ Σαλά «ξαναεμφανίσθηκε» μετά από πέντε ημέρες, επιστρέφοντας από την Πάτρα στο Μπάρι, πάντα με πορθμείο.

Στην συνέχεια φέρεται να διέσχισε την Ιταλία και στην συνέχεια να επέστρεψε στο Βέλγιο. Ο φίλος του, με τον οποίο ταξίδευε, σύμφωνα με την εφημερίδα Ιλ Μεσατζέρο, είναι ο 26χρονος Βέλγος υπήκοος μαροκινής καταγωγής Αχμέντ Νταχμανί, ο οποίος συνελήφθη προχθές Σάββατο στην Αττάλεια της Τουρκίας.

Την 6η Αυγούστου, το αυτοκίνητό τους πήρε κλήση στην περιφέρεια Βένετο, στην βορειοανατολική Ιταλία. Μπορεί, δηλαδή, ο Σαλά να επέστρεψε στο Βέλγιο όχι απευθείας από την Γαλλία, αλλά περνώντας από την Αυστρία.

Οι εισαγγελίες του Μπάρι και της Ρώμης διεξάγουν έρευνα για την υπόθεση, αλλά και για τυχόν «ιταλικές διασυνδέσεις» με τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 13ης Νοεμβρίου στο Παρίσι. Ο Ιταλός υπουργός Εσωτερικών Αντζελίνο Αλφάνο, ερωτηθείς σχετικά από την εφημερίδα Λα Ρεπούμπλικα, απάντησε: «Επρόκειτο για ευρωπαίους πολίτες με κοινοτικά διαβατήρια και ελευθερία διέλευσης. Πριν από τις επιθέσεις του Παρισιού, δεν ήταν καταζητούμενοι, δεν ήταν φυγόδικοι, προς σύλληψη. Όταν οι πολίτες έχουν ευρωπαϊκό διαβατήριο μπορούν να κυκλοφορούν ελεύθερα».

«Οι ιταλικές αρχές κατάφεραν πάντως να εξακριβώσουν ότι ο Αμπντεσλάμ Σαλά πέρασε από το Μπάρι με φέρι», πρόσθεσε ο υπουργός Εσωτερικών της Ιταλίας.English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese