Προσπάθεια επανατοποθέτησης της Τουρκίας στη συριακή κρίση θεωρεί ο καθηγητής Κωνσταντίνος Φίλης, διευθυντής Ερευνών στο Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων, το θερμό επεισόδιο μεταξύ Τουρκίας και Ρωσίας, με την κατάρριψη του…

 

ρωσικού αεροσκάφους.

Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ-ΜΠΕ, «Πρακτορείο FM 104,9», ο δρ. Κωνσταντίνος Φίλης αναφέρει ότι πρόκειται για ενέργεια λελογισμένου ρίσκου, καθώς «η Τουρκία μάλλον εκτιμά ότι η Ρωσία θα αντιδράσει προφανώς με κάποιες συνέπειες που θα είναι σε πολιτικοοικονομικό επίπεδο, αλλά δεν πιστεύω ότι η Μόσχα από την πλευρά της και αυτή με τα προβλήματα που έχει, είναι διατεθειμένη να πάει σε μια ρήξη στρατιωτικής φύσεως με την Τουρκία».

Ο καθηγητής Κωνσταντίνος Φίλης εκτιμά ότι οι ΗΠΑ παρότι δείχνουν να στηρίζουν την τουρκική πολιτική, δεν θα διακινδυνεύσουν την διατάραξη των ισορροπιών με τη Ρωσία, καθώς ο ρόλος της Μόσχας στην προσπάθεια επίλυσης του συριακού προβλήματος είναι σημαντικός.

Ερωτηθείς εάν φοβάται αντίποινα, ο δρ. Κωνσταντίνος Φίλης απαντά ότι « θα είναι διπλωματικά προφανώς και σε ένα επίπεδο πολιτικό και οικονομικό. Δεν πιστεύω ότι η Ρωσία θα επιχειρήσει να πλήξει στρατιωτικά την Τουρκία».

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕEnglish French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese