Γονείς που «ματώνουν» οικονομικά για να μπορέσουν να αντεπεξέλθουν στις…
καθημερινές τους υποχρεώσεις που προκύπτουν από την υποστελέχωση των σχολείων του πρωινού, αλλά κυρίως του ολοήμερου προγράμματος, και σχολικές μονάδες πολλών ταχυτήτων, με αρκετούς μαθητές -σχεδόν τρεις μήνες μετά την έναρξη της σχολικής χρονιάς- να χάνουν μαθήματα, είναι η εικόνα που συνεχίζει να υπάρχει σε σχολεία της Ανατολικής Αττικής.

Λόγω της υποστελέχωσης των ολοήμερων σχολείων, τα περισσότερα παιδιά στις σχολικές μονάδες της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης φεύγουν από το σχολείο στη 1.15 αντί για τις 4.15 που θα ολοκληρώνονταν κανονικά τα μαθήματα. Έτσι πολλοί γονείς είτε εγκαταλείπουν τις δουλειές τους είτε πληρώνουν κάποιους να κρατάνε τα παιδιά τους και να τα παίρνουν από το σχολείο.

Για εκατοντάδες γονείς έφτασε ο κόμπος στο χτένι και χθες συγκεντρώθηκαν στα γραφεία της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Αττικής, πραγματοποιώντας συμβολική κατάληψη. Σύμφωνα με τους ίδιους, το 70% με 80% των σχολικών μονάδων της Πρωτοβάθμιας υπολειτουργούν καθώς ακόμη και σήμερα, τρεις μήνες μετά την έναρξη του σχολικού έτους, δεν έχουν καλυφθεί δεκάδες κενά εκπαιδευτικών, κυρίως στο ολοήμερο πρόγραμμα.

«Η κατάσταση που βιώνουν τα σχολεία του δήμου μας 2,5 μήνες από την έναρξη του σχολικού έτους είναι τραγική. Τα κενά των εκπαιδευτικών παραμένουν, η κατάργηση του ολοήμερου ολοκληρώνεται, με αποτέλεσμα να ενισχύεται η ιδιωτική εκπαίδευση σε βάρος της δημόσιας», τόνισαν οι γονείς που πραγματοποίησαν τη χθεσινή διαμαρτυρία, ζητώντας ταυτόχρονα να καλυφθούν τα κενά των σχολείων και να ανοίξουν όλα τα ολοήμερα που εξυπηρετούν χιλιάδες οικογένειες.

Στο υπουργείο Παιδείας
Μετά τη χθεσινή κινητοποίηση των γονέων, αντιπροσωπεία τους μετέβη στο υπουργείο Παιδείας προκειμένου να συνομιλήσουν με αρμόδια στελέχη για να έχουν μια ενημέρωση. Σύμφωνα με τον Χάρη Κυνηγαλάκη, πρόεδρο της Ενωσης Γονέων Μαθητών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου Σαρωνικού, οι γονείς συναντήθηκαν με δύο ειδικούς συμβούλους του υπουργού Παιδείας.

Σύμφωνα με τον ίδιο, τους ενημέρωσαν ότι παραμένουν σε όλη τη χώρα 3.900 κενά στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση, έχουν εξασφαλιστεί πιστώσεις για 1.150 προσλήψεις, εκ των οποίων οι 270 θα γίνουν μέχρι την Τετάρτη. Αναφορικά με τη λειτουργία των ολοήμερων σχολείων και τα προβλήματα που υπάρχουν στην Ανατολική Αττική, δεν μπόρεσαν να τους δώσουν μια σαφή απάντηση.

Στο 2ο Δημοτικό Σχολείο Αναβύσσου το ολοήμερο λειτουργεί μόνο για την Α’ και τη Β’ τάξη, και μόνο για μία ώρα την ημέρα, από τις 12.20 έως τη 1.15, τονίζει στο «Εθνος» η Κική Καραΐκου, μέλος του συλλόγου γονέων του σχολείου. Προσθέτει πως στις υπόλοιπες τάξεις, λόγω έλλειψης εκπαιδευτικών, το ολοήμερο δεν έχει ξεκινήσει ακόμη, με αποτέλεσμα δεκάδες γονείς να αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα, ενώ την ίδια στιγμή τα περισσότερα από τα 140 παιδιά που έχουν εγγραφεί στο ολοήμερο πρόγραμμα αναγκάζονται να φεύγουν νωρίτερα, 3 με 4 ώρες. Αντίστοιχα προβλήματα καταγράφονται και σε πολλά ακόμη σχολεία.

Σύμφωνα με τα συγκεντρωτικά στοιχεία του αιρετού Κώστα Τουλγαρίδη, παραμένουν ακόμη 313 κενά εκπαιδευτικών στην Ανατολική Αττική, εκ των οποίων τα 171 αφορούν ειδικότητες, δηλαδή γυμναστές, καθηγητές αγγλικής γλώσσας, εικαστικών κ.λπ.

Την Παρασκευή, σύμφωνα με τον κ. Τουλγαρίδη, ανακοινώθηκαν μόνο 25 προσλήψεις ειδικοτήτων. «Οι διορισμοί που ανακοίνωσε το υπουργείο Παιδείας αποκαλύπτουν πια ότι συστηματικά προσανατολίζεται να καλύψει μόνο ένα μέρος των πρωινών κενών και να συρρικνώσει ή σε πολλές περιπτώσεις να καταργήσει τα ολοήμερα. Αυτό επιβεβαιώνεται και από την πρόσφατη εγκύκλιο του υπουργού, ο οποίος ανοίγει το ζήτημα για την παρακολούθηση του ολοήμερου από τα παιδιά των οποίων και οι δύο γονείς εργάζονται».
ΠηγήEnglish French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese