Επιστήμονες ανακοίνωσαν ότι το Αστεροσκοπείο Άλμα στο… κέντρο της ερήμου Ατακάμα στη Χιλή θα συνδεθεί με αντίστοιχα τηλεσκόπια από άλλες χώρες σε όλο τον πλανήτη για να μπορέσουν να ανιχνεύσουν αντικείμενα που έχουν μέγεθος ακόμη και 10 εκατοστά.

Το συγκεκριμένο αστεροσκοπείο που είναι ένα πολυεθνικό πρότζεκτ και ένα από μεγαλύτερα αστρονομικά κέντρα στον κόσμο, υποστηρίζει ότι η τεχνική που θα χρησιμοποιηθεί αφορά στον συνδυασμό δεδομένων από δύο ή περισσότερα τηλεσκόπια, ώστε να δημιουργηθεί ένα εικονικό τηλεσκόπιο με ένα πιάτο ίσο σε μέγεθος με τη γεωγραφική απόσταση ανάμεσά τους. Θα δημιουργηθεί δηλαδή ένα τηλεσκόπιο υψηλής ανάλυσης που θα έχει το μέγεθος της Γης.

«Είναι καταπληκτικό που όλες αυτές οι χώρες συνεργάζονται και μπορούν να δημιουργήσουν αυτό το καθεστώς. Γιατί με αυτό το τηλεσκόπιο, δημιουργούμε ένα τηλεσκόπιο πάνω – κάτω στο μέγεθος της γης, με ιδιαίτερα υψηλή ανάλυση, όσον αφορά τις εικόνες.

Μπορούμε να μελετήσουμε πολύ απομακρυσμένα αντικείμενα με λεπτομέρεια, αλλά και πιο κοντινά αντικείμενα. Το κέντρο του γαλαξία μας και η μαύρη τρύπα μπορούν να αναλυθούν με αυτό το είδος των παρατηρήσεων» επισήμανε ο Λαρς-Έικ Νάιμαν, επικεφαλής των επιστημονικών ερευνών στο Παρατηρητήριο Άλμα.

Αυτό ανοίγει νέες προοπτικές για τους αστρονόμους σε όλο τον κόσμο, καθώς χάρις σ’ αυτό το υπερόπλο που έχουν στη διάθεσή τους, θα μάθουν λεπτομέρειες για τα μυστικά του σύμπαντος αλλά και τον τρόπο δημιουργίας του. Το ΑΛΜΑ αποτελείται από 66 κεραίες υψηλής ακρίβειας.

«Οι αστρονόμοι θα καταθέτουν τις δικές τους προτάσεις παρατήρησης και έρευνας και μετά από εξέταση, αυτές θα μπαίνουν σε πρόγραμμα» τόνισε ο επικεφαλής των επιστημονικών ερευνών στο Παρατηρητήριο Άλμα.

Σε ένα τεστ που έγινε τον Αύγουστο, το ΑΛΜΑ συνδέθηκε με το αμερικανικό εθνικό αστεροσκοπείο Ραδιοαστρονομίας, δημιουργώντας ένα εικονικό τηλεσκόπιο που εντυπωσίασε με τις δυνατότητές του, καθώς μπόρεσε να ερευνήσει το κβάζαρ 3C 454.3, μία από τις πιο φωτεινές πηγές ακτίνων γάμμα στο διάστημα, που βρίσκεται σε απόσταση 7.8 δις έτη φωτός.English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese