Διαβάστε περισσότερα….
Για τις 13 Δεκεμβρίου προγραμματίζονται τελικά οι εσωκομματικές εκλογές της Νέας Δημοκρατίας, όπως αποφάσισαν μετά από μαραθώνια συνεδρίαση τα μέλη της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής (ΚΕΦΕ) του κόμματος.Σύμφωνα με πληροφορίες, η ΚΕΦΕ αποφάσισε
να προχωρήσουν άμεσα οι διαδικασίες εξεύρεσης της νέας εταιρίας που θα αναλάβει τη διοργάνωση των εκλογών αλλά κρατάει και μια μικρή επιφύλαξη για την ημερομηνία της διεξαγωγής της διαδικασίας. Παρόλα αυτά, ο γαλάζιος… εμφύλιος συνεχίζει να μαίνεται με τους υποψήφιους για την ηγεσία του κόμματος να ανταλλάσσουν «καρφιά» για το ποιοι φέρουν το βάρος της ευθύνης για τη ματαίωση των εκλογών και τον πρόεδρο της ΚΕΦΕ Ανδρέα Παπαμιμίκο να εμφανίζεται αποφασισμένος να μην παραιτηθεί.

Μάλιστα, πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κ. Παπαμιμίκος έχει καταστήσει σαφές ότι δεν είναι ο μοναδικός που φέρει ευθύνη για την αναβολή των χθεσινών εκλογών. Το μεσημέρι, η συνεδρίαση της ΚΕΦΕ διεκόπη για λίγη ώρα, καθώς τα μέλη ζήτησαν από τους τέσσερις υποψήφιους να τους παρέχουν ψήφο εμπιστοσύνης. Οι «τέσσερις» εξέφρασαν την εμπιστοσύνη τους και η συνεδρίαση ξανάρχισε με στόχο να αναζητηθεί η επόμενη πιθανή ημερομηνία διεξαγωγής των εκλογών.

Παραιτήσεις Μεϊμαράκη, Μητσοτάκη και Γεωργιάδη
«Θα έλεγα να είναι όλοι πιο προσεκτικοί. Γιατί όταν γίνεται κάτι που πλήττει την εικόνα της ΝΔ, αυτοί γίνονται πολύ μικροί και αντί να δούμε πως θα σώσουμε το καράβι, αυτοί ζητούν την παραίτησή μου. Τόσο θράσος σήμερα να λένε ότι έφταιγα εγώ» τόνισε σε αυστηρό ύφος σήμερα το πρωί ο πρόεδρος της ΝΔ, Βαγγέλης Μεϊμαράκης, ο οποίος υπογράμμισε ότι θα ζητήσει σήμερα κιόλας από τον κ. Πλακιωτάκη να οριστεί νέος μεταβατικός πρόεδρος στη ΝΔ, αλλά θα πρέπει να παραιτηθούν και οι υπόλοιποι συνυποψήφιοι, ο κ. Τζιτζικώστας από Περιφερειάρχης και οι κ.κ. Γεωργιάδης και Μητσοτάκης από τις θέσεις των Κοινοβουλευτικών εκπροσώπων. Οι Κυριάκος Μητσοτάκης και Άδωνις Γεωργιάδης σήκωσαν το γάντι που έριξε ο κ. Μεϊμαράκης και παραιτήθηκαν από τις θέσεις των κοινοβουλευτικών εκπροσώπων της ΝΔ.

Ο κ. Μητσοτάκης προχώρησε και ένα βήμα παραπέρα, δίνοντας στη δημοσιότητα και μια επιστολή που είχε στείλει στον Ευάγγελο Μεϊμαράκη στις 11 Νοεμβρίου, με την οποία τον προειδοποιούσε για δυσλειτουργίες στο τεχνικό σύστημα διεξαγωγής των εκλογών. Κύκλοι του Ευάγγελου Μεϊμαράκη τόνισαν ότι είχε επισημανθεί στον κ. Μητσοτάκη είχε επισημανθεί ότι αρμόδια είναι η ΚΕΦΕ. «Είναι απορίας άξιον, γιατί τα όσα αναφέρει στην επιστολή του δεν τα ανέδειξε εκεί όπου μετέχουν οι εκπρόσωποι και των τεσσάρων υποψηφίων, αλλά ούτε συμφώνησε με τον εκπρόσωπο του κ. Μεϊμαράκη που είχε αναπτύξει ανάλογες επισημάνσεις (υπάρχουν πρακτικά)» τονίζουν συνεργάτες του κ. Μεϊμαράκη.

Ο Απόστολος Τζιτζικώστας αρνήθηκε, όμως, να παραιτηθεί από τη θέση του περιφερειάρχη, τονίζοντας ότι είναι εκλεγμένος και όχι διορισμένος όπως οι κ.κ. Μητσοτάκης και Γεωργιάδης. Σε αυτό, κύκλοι του Ευάγγελου Μεϊμαράκη απαντούν ότι ο Απόστολος Τζιτζικώστας οφείλει να παραιτηθεί για πολλούς, διαχειριστικούς και εκτελεστικούς λόγους. «Άλλωστε, αφού ισχυρίζεται πως θα κερδίσει, γιατί δεν παραιτείται από τώρα; Και επειδή ο κ. Τζιτζικώστας συνεχίζει τη χυδαία προσωπική επίθεση στον κ. Μεϊμαράκη, χαρακτηρίζοντάς τον «κρυπτόμενο», ο κ. Μεϊμαράκης τον καλεί σε δημόσιο διάλογο όποτε θέλει» τονίζουν, και συμπληρώνουν: «Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Μεϊμαράκης έχει την ομόφωνη στήριξη από την Κοινοβουλευτική Ομάδα και την Πολιτική Επιτροπή της Νέας Δημοκρατίας και έχει την εμπιστοσύνη του 28% των πολιτών στις πρόσφατες εθνικές εκλογές».

Κόντρα Μεϊμαράκη-Σαμαρά
Εκτός από τους συνυποψήφιούς του, ο κ. Μεϊμαράκης άνοιξε «μέτωπο» και με τον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, σημειώνοντας πως η ετιαρία που οδήγησε στο φιάσκο τις εσωκομματικές εκλογές είχε αναλάβει αρκετά έργα επί πρωθυπουργίας Σαμαρά. Τόνισε δε, ότι «ο κ. Σαμαράς είχε εγγυηθεί σε συνεργάτη δικό μου για την εταιρία αυτή».

Ο κύκλος του Αντώνη Σαμαρά απάντησε άμεσα, κάνοντας λόγο για «κουτοπονηριές και ανοησίες» ενώ ζήτησαν από όσους ήταν υπεύθυνοι για την επιλογή της εταιρίας να αναλάβουν τις ευθύνες τους.  Η απάντηση συνεργατών του κ. Μεϊμαράκη ήταν άμεση, με κύκλους να τονίζουν ότι η δήλωση του κ. Σαμαρά επιβεβαιώνει όσα υποστήριξε από την αρχή ο αρχηγός της ΝΔ. «Ότι δηλαδή, ο ίδιος και οι συνεργάτες του είχαν συνεργαστεί και γνώριζαν την εταιρεία που ανέλαβε την εκλογική διαδικασία στη Νέα Δημοκρατία. Η συνεργασία μάλιστα με συμβάσεις τέτοιου επιπέδου, εθεωρείτο εγγύηση για τη λειτουργία της εταιρείας» αναφέρουν οι κύκλοι Μεϊμαράκη, και συνεχίζουν: «Επομένως, γιατί ανάγει σε μείζον πολιτικό θέμα ένα τεχνικό ζήτημα από μια εταιρεία, που αποδέχεται και γνώριζε τις δυνατότητές της και με δήλωσή του, που γίνεται πρωτοσέλιδο, ζητά την παραίτηση του κ. Μεϊμαράκη;».

Στο κενό έπεσε η πρωτοβουλία Τζιτζικώστα
Μετά από τον πόλεμο επίρριψης ευθυνών που ξέσπασε το πρωί, ο κ. Τζιτζικώστας επικοινώνησε τηλεφωνικά με τους Α. Γεωργιάδη και Κ. Μητσοτάκη και τους ζήτησε να συναντηθούν ώστε να πέσουν οι τόνοι. Τόσο ο κ. Μητσοτάκης όσο και ο Α. Γεωργιάδης απάντησαν πως θα τοποθετηθούν στην Κοινοβουλευτική Ομάδα. Ο κ. Τζιτζικώστας δεν κατάφερε να επικοινωνήσει με τον Ευ. Μεϊμαράκη.
ΠηγήEnglish French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese