Γράφει ο ΜαγιαΟ Τσίπρας, έγραψε κάποιος στο Twitter, κέρδισε και στις εκλογές της Νέας Δημοκρατίας, κι ας μην ήταν υποψήφιος…

Αναμενόμενο, κατά πολλούς, το φιάσκο αναβολής της εκλογής νέου αρχηγού για …τεχνικούς λόγους, που φέρνει τη Νέα Δημοκρατία ενώπιον ραγδαίων όσο και απρόβλεπτων εξελίξεων.

Η επόμενη ημέρα της ιλαροτραγωδίας βρίσκει τους τέσσερις υποψηφίους προέδρους και τους «στρατούς» τους σε θέσεις μετωπικής σύρραξης.

Η συντηρητική παράταξη κινείται, πλέον, μεταξύ απαξίωσης και αυτοεξευτελισμού, υπό την καθοδήγηση (;) ενός πασιφανώς ελλιποβαρούς πολιτικού προσωπικού, που δεν μπορεί ή αρνείται να αντιληφθεί πως, όπως και το ΠΑΣΟΚ, έχει κλείσει τον ιστορικό της κύκλο.

Ο πρώτος και μεγάλος κερδισμένος είναι ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος, έχοντας απέναντί του μια σπαρασσόμενη και αποδυναμωμένη αξιωματική αντιπολίτευση που έχει θέσει εαυτόν νοκ άουτ, μοιάζει να είναι ο μοναδικός πολιτικός που «μπορεί να κρατήσει όρθια τη χώρα».

Κι όλα τούτα σε μια περίοδο, που η κυβερνητική πλειοψηφία στην Βουλή είναι πλέον οριακή μετά τις απώλειες στην πρόσφατη ψηφοφορία για μια ακόμη δέσμη σκληρών μέτρων. Το παράλληλο πρόγραμμα έχει, ήδη, παραπεμφθεί στις καλένδες, η κοινωνία έχει αρχίσει να δυσανασχετεί, ενώ «κι οι πέτρες ξέρουν» ότι το πρόγραμμα απλά δε βγαίνει.

Έτσι, γίνεται όλο και πιο φανερό ότι ο σημερινός κυβερνητικός συνασπισμός δύσκολα θα αντέξει τους κραδασμούς από τα επικείμενα μέτρα στο ασφαλιστικό και το αγροτικό.

Η ερμηνεία της αιφνίδιας πρωθυπουργικής πρότασης, για «εθνικό διάλογο στα μεγάλα εθνικά θέματα», είναι ότι πρόκειται για μία προσπάθεια να διευρυνθεί η κυβερνητική πλειοψηφία με τις δυνάμεις, κυρίως, του ΠΑΣΟΚ. Σε καμία περίπτωση, τουλάχιστον σε αυτή τη φάση, ο στόχος του Α. Τσίπρα δεν είναι μία συνεργασία με τη ΝΔ, καθώς το Μέγαρο Μαξίμου αποκλείει κατηγορηματικά την προοπτική οικουμενικής κυβέρνησης ή μεγάλου συνασπισμού.

Η πολιτική ζωή θα δείξει σύντομα τι και γιατί συνέβη. Πάντως, αυτή τη στιγμή κανείς δεν θεωρεί δεδομένο ότι η ΝΔ θα παραμείνει μία και ενωμένη…English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese