Την σκληρή πραγματικότητα που διαμορφώνεται κυρίως στην Ελλάδα αλλά και στην Ευρώπη λόγω του προσφυγικού κύματος από τη Συρία περίγραψε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, κ. Ανδρέας Ξανθός, κατά την ομιλία του, σήμερα, στη Ρώμη,…

 

στη διάσκεψη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) για το προσφυγικό ζήτημα, θέτοντας παράλληλα το θέμα τόσο του συνολικού στρατηγικού σχεδιασμού όσο και της χρηματοδότησης του από ευρωπαϊκούς πόρους.
 
«Η διάσκεψη αυτή του ΠΟΥ, που επικεντρώνεται στην υγειονομική φροντίδα των προσφύγων, είναι μια πολύ καλή ευκαιρία για την ουσιαστική αποτίμηση της εμπειρίας των χωρών που εμπλέκονται σ’ αυτή την πρωτοφανή ανθρωπιστική κρίση. Είναι αναγκαία όμως η άμεση χρηματοδότηση από ευρωπαϊκούς πόρους ενός συνολικού στρατηγικού σχεδίου επαρκούς υγειονομικής φροντίδας» ανέφερε ο κ. Ξανθός.
 
Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, η Ελλάδα είναι η χώρα που υποδέχεται το 80% των προσφύγων και μεταναστών που κατευθύνονται προς την Ευρώπη. Το κοινωνικό και επιδημιολογικό προφίλ αυτών των πληθυσμών έχει τροποποιηθεί το τελευταίο διάστημα και κυριαρχούν οι οικογένειες, τα βρέφη και τα μικρά παιδιά, οι έγκυες, οι ηλικιωμένοι. Το 70% από αυτούς τους απελπισμένους, όπως τόνισε, ανθρώπους είναι πρόσφυγες ( 62% από τη Συρία), εξ αυτών δε το 25% είναι παιδιά και το 16% είναι γυναίκες.
 
Ο κ. Ξανθός ανέφερε ότι δεν υπάρχει ζήτημα «υγειονομικής βόμβας» και μεταδιδομένων λοιμωδών νοσημάτων, αλλά ότι υπάρχει ανάγκη προκαταρκτικού ελέγχου και επείγουσας υγειονομικής φροντίδας ταλαιπωρημένων ανθρώπων.
 
«Το ζητούμενο είναι οι σύνοδοι και οι διασκέψεις να οδηγούν σε συγκεκριμένα μέτρα και σε συγκροτημένο πολιτικό σχέδιο διαχείρισης αυτού του μείζονος κοινωνικού προβλήματος που αφορά όλη την Ευρώπη και όχι μόνο τις χώρες υποδοχής.English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese