Κάποτε υπήρχε μια λίμνη που σχηματιζόταν απο τον Αχέροντα και τους… παραποτάμους του, Κοκκυτό και Περιφλεγέθοντα, η Αχερουσία λίμνη , που, σύμφωνα με την μυθολογία, έκρυβε το βασίλειο του Άδη στα μαύρα νερά και έγκατά της. Στο σημείο που συναντιόταν τα τρία ποτάμια ήταν η φοβερή και τρομερή Στύγα, στα νερά της οποίας λέγεται , ότι βούτηξε τον Αχιλλέα η μητέρα του, για να γίνει αθάνατος.

Μετά την αποστράγγιση της που έγινε το 1960 έχει μετατραπεί σ ΄έναν καταπράσινο κι εύφορο κάμπο . Το επιβλητικό Νεκρομαντείο της Εφύρας, που ανασκάφτηκε το 1958 και βρίσκεται ψηλά σ΄ ενα λόφο , ειναι το μόνο που έμεινε για να μας θυμίζει εκείνες τις εποχές , του μύθους ,τους θρύλους , την ιστορία αλλά και της πεποιθήσεις της Αρχαίας Ελλάδας περί ψυχών και θανάτου. 
Ήταν φημισμένο Νεκρομαντείο της αρχαιότητας και ίσως το μοναδικό , όπου κατέφευγαν οι συγγενείς για να επικοινωνήσουν με τους νεκρούς τους και να πάρουν πληροφορίες για το μέλλον τους μια και πίστευαν ότι οι ψυχές των νεκρών ήταν αθάνατες και είχαν την ικανότητα να βλέπουν το μέλλον μετά το θάνατό τους.English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese